Nogomet
124

Reuters: Zmajevi su ozbiljna prijetnja i najboljim reprezentacijama

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH neće biti pod pritiskom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu i treba ih shvatiti kao veliku prijetnju najboljim reprezentacijama, piše Reuters.

Nakon što kroz baraže nisu uspjeli osigurati učešće na Svjetskom prvenstvu 2010. i Evropskom prvenstvu 2012. godine, ostali su dosljedni svojoj napadačkoj filozofiji zbog koje su ovaj put bogato nagrađeni.

Izabranici Safeta Sušića bili su četvrta najefikasnija reprezentacija evropskih kvalifikacija u kojima su Edin Džeko i Vedad Ibišević zajedno postigli 18 od 30 golova, dok su plejmejkeri Zvjezdan Misimović i Miralem Pjanić donosili kreativnost ekipi, piše Reuters.

Golman Stoke Cityja Asmir Begović bio je stub između stativa, ali odbrana može biti ranjiva protiv kvalitetne ekipe kao što se pokazalo u uzvratnoj utakmici baraža za Euro 2012. protiv Portugala, u kojoj su Zmajevi poraženi rezultatom 6:2.

Mnogo toga za BiH može ovisiti o žrijebu i sastavu grupe na Mundijalu. Ukoliko se suoče sa timovima slične nogometne filozofije, mogu obradovati svoje vjerne navijače i ući među 16 najboljih.

No, pošto se nikad prije nisu kvalificirali za neki veći turnir kao neovisna država, nedostatak iskustva na najvišem nivou i igranje tri utakmice u veoma kratkom vremenskom periodu je nepoznat teren za neizmjerno zabavnu bh. reprezentaciju.

Selektor Safet Sušić

Međutim, iza najubojitijeg napada evropskih kvalifikacija, koji čine Džeko i Ibišević, stoji čvrsta i mirna ruka selektora Safeta Sušića, koji je usmjerio talentovanu generaciju na prvo veliko takmičenje. Ovaj 58-godišnjak koji je igrao za reprezentaciju bivše Jugoslavije, naslijedio je Miroslava Blaževića na mjestu selektora nakon ispadanja u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Od tada je reprezentacija BiH podigla nivo svoje igre, a Sušić je zadržao povjerenje navijača, medija i Nogometnog saveza. Svoju nagradu dobio je u kvalifikacijama za SP nakon što su u grupi G završili kao prvoplasirana reprezentacija zbog bolje gol razlike u odnosu na Grčku, upravo zahvaljujući golovima Džeke i Ibiševića.

Edin Džeko, glavni igrač

Džeko bi trebao biti pokretačka snaga ove balkanske zemlje na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, nakon što je u kvalifikacijama postigao 10 od 30 golova i ukupno 33 u 57 nastupa u državnom dresu.

Ovaj 27-godišnji napadač Manchester Cityja daje golove objema nogama i uvijek je prijetnja kada je u pitanju skok ispred gola protivnika.

Zbog svoje nogometne svestranosti prešao u Premiership nakon što je u dresu Wolfsburga u 111 nastupa postigao 66 golova.

Sa Građanima je osvojio FA Cup 2011., a godinu dana kasnije i titulu prvaka Engleske u dramatičnoj završnici lige.

Međutim, nikada se nije nametnuo kao prva opcija u napadu te se za poziciju morao boriti sa sada već bivšim saigračem Mariom Balotellijem, potom Sergiom Aguerom i Alvarom Negredom.