|

Blatter nakon suspenzije: Ja sam čovjek od principa, žalit ću se na odluku Etičkog komiteta

Blatter nakon suspenzije: Ja sam čovjek od principa, žalit ću se na odluku Etičkog komiteta
15
Piše: E. B.
21.12.2015. u 11:39
29
komentara
15

dijeljenja
Blatter nakon suspenzije: Ja sam čovjek od principa, žalit ću se na odluku Etičkog komiteta Sepp Blatter (Foto: EPA)
Suspendovani predsjednik FIFA-e Sepp Blatter obratio se danas na konferenciji za novinare.
"Reći da je ovo dobar dan za mene i za FIFA-u bilo bi potpuno pogrešno. Zaista mi je žao zbog fudbala, FIFA-e, zbog više od 400 članova FIFA-e. Žao mi je i zbog mene i načina na koji me se tretira", kazao je.

Prvi čovjek FIFA-e danas je zajedno sa Michelom Platinijem suspendovan na osam godina i novčano kažnjen zbog korupcijskog skandala i uplate Francuzu više od dva miliona eura.

"S Platinijem sam imao usmeni ugovor, to jest džentlmenski sporazum. Nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj Platini mi je prišao i rekao da želi raditi za FIFA-u. Etički odbor FIFA-e sada poriče taj sporazum. Imamo dokaze da za naš sporazum nismo znali samo nas dvojica, već i ostali ljudi u FIFA-i. Borit ću se za sebe i FIFA-u", dodao je Švicarac.

"Zašto sam suspendovan? Razgovarao sam sa svojim advokatom i žalit ćemo se. Najprije sam trebao biti suspendovan doživotno, a sada na samo osam godina?", upitao je i dodao: "Stidim li se? Ne, ne stidim se. Stidim se samo odluke Etičkog odbora. Etički komitet nema ovlasti da smijeni predsjednika FIFA-e, to samo može da se uradi na Kongresu 27. februara iduće godine. Ja sam suspendovan, ali sam i dalje predsjednik FIFA-e".

Kazao je da je on čovjek od principa i da poštuje dva pravila: nikad ne uzimaj novac koji nisi zaradio i uvijek plaćaj svoje dugove.

"Mene optužuju da sam dao Platiniju novac nelegalno da budem ponovo izabran 2011. godine, to nije istina. Ja sam Švicarac i u mojoj zemlji za suspenziju od osam godina morate uraditi zaista nešto veliko. Ovo ima samo veze sa finansijama, ne sa etikom", poručio je Blatter.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...