Nogomet
5

Blatter istragu protiv njega uporedio s inkvizicijom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Suspendovani predsjednik Svjetske nogometne federacije FIFA Sepp Blatter uporedio je istragu koja se vodi protiv njega s inkvizicijom.

Sedamdesetdevetogodišnjeg Švicarca je u oktobru Etička komisija FIFA suspendovala na 90 dana zbog optužbi za mito i korupciju.

Blatter je od tada tvrdio da je nevin, a u utorak je u pismu upućenom 209 nacionalnih nogometnih saveza to ponovio, prenosi B92.

Pored Blattera, i prvi čovjek Evropske nogometne federacije Michel Platini je suspendovan, a obojica imaju privatna saslušanja pred Etičkim komitetom ove nedjelje.

Konačna presuda očekuje se najranije 21. decembra.

Vladajuće tijelo svjetskog nogometa trenutno istražuje navode o uplati oko dva miliona eura Platiniju 2011. godine za posao koji je za Blattera uradio nekoliko godina ranije.

U svom pismu, Blatter navodi da je svoj posao obavljao potpuno lojalno i dobronamjerno, da je uplata Platiniju obavljena na osnovu verbalnog ugovora, te da je njegov stav zasnovan na vjeri u pravdu.

Blatter je također kritikovao proces pred Etičkom komisijom i optužio je da traži maksimalnu kaznu i jačanje stava javnosti, što dovodi do predrasuda.

-Ovaj proces me podsjeća na inkviziciju - napisao je Blatter.