Lionel Messi o Ligi prvaka
0

"Bitniji mi je Barcelonin, nego lični uspjeh"

Sarajevo-x.com
Barcelonin napadač Lionel Messi je u ekskluzivnom razgovoru za Mirror izjavio kako će mu u subotnjem finalnom meču Lige prvaka između njegovog tima i Manchester Uniteda biti važniji uspjeh Barce, nego njegov vlastiti kao jednog od najboljih igrača svijeta.

Mogao bi se okruniti titulom najboljeg najboljeg igrača svijeta, ali on tvrdi da će ipak staviti kolektivni uspjeh svog tima ispred vlastite slave u subotu na Wembleyu. Podsjetimo, Messija dijeli samo jedan gol da bio oborio rekord koji je postavio Ruud van Nostelrooy kada je u pitanju broj pogodaka u u sezoni, kada je igrao za United. Nizozemac je zabio 12 golova u sezoni tokom 2002/2003.

"Golovi su važni jedino ako doprinose tome da vaš tim pobijedi u utakmici. Ako ja ne zabilježim gol u toj utakmici, a Barcelona osvoji Ligu prvaka, sasvim je nevažno jesam li ja zatresao merežu ili ne", izjavio je Messi, te dodao da je njegov interes kolektivni uspjeh tima, a ne vlastita slava.

Argentinac je izjavio i to da ne razmišlja mnogo o tome što nikada nije postigao pogodak na engleskom tlu, ali i da ga ne vodi želja za tim da postigne naviše pogodaka u utakmicama Lige prvaka od bilo kojeg drugog nogometaša.

"Ako to treba da se dogodi, dogodit će se", rekao je Messi.

Ekipa Barcelone mnogi možda daju i blagu prednost za osvajanje titule najboljeg evropskog tima sljedećeg vikenda i to po četvrti put u svojoj historiji. Mnogi neutralni posmatrači ovog susreta već vide Messija, Xavia, Andresa Iniestu, te ostale njihove saigrače kao junake koji će još jednom osigurati trofej za svoj tim.

No, Messi je upozorio svoje suigrače da ne podcjenjuju ekipu Manchestera, te dodao da sama činjenica da se će se utakmica igrati na Wembleyu, daje ogromnu psihološku prednost i poticaj igračima Alexa Fergusona, te dodao da ima veliko poštovanje prema protivnicima kojima će to da igraju u Engleskoj biti velika prednost.

"Oni su slični Arsenalu i vole igrati napadački nogomet", rekao je Messi, i dodao da se može očekivati dobra igra između dva velika tima.

"To je finalna borba između dva šampiona koji predstavljaju svoje domaće lige".

Međutim, uprkos riječi poštovanja koje je izgovorio za ekipu Manchestera, Messi je odbio i pomisliti na mogućnost poraza. "Mi imamo kolektivni pobjednički mentalitet i zato poraz uopće i nije opcija za razmatranje", kaže Argentinski "čarobnjak".

"Osvajanje domaće lige je važno, ali ovo takmičenje vas zaista čini velikim", zaključio je Messi.