Nogomet
2

Bilić i Loew dozvolili Twitter, Del Bosque i Trapattoni zabranili

FENA
Izbornici španske i irske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque i Giovanni Trapattoni zabranili su svojim igračima korištenje društvenih mreža Facebook i Twitter za vrijeme Evropskog prvenstva, dok se hrvatski strateg Slaven Bilić nije odlučio na taj potez.

"Šef nam nije ništa zabranio, niti vidim neki razlog za zabranu," potvrdio je kapiten hrvatske reprezentacije Darijo Srna, te dodao: "Uostalom jako malo naših igrača ima Facebook i Twitter profile i time se koriste samo u slobodno vrijeme."

Selektor svjetskih i evropskih prvaka Španaca del Bosque odlučio se na zabranu kako bi igrači 'furije' bili maksimalno koncentrirani na odbranu naslova prvaka. Vijest o zabrani potvrdio je Barcelonin veznjak Cesc Fabregas i to preko Twittera: Od sada više ne smijemo koristiti društvene mreže. Nadam se kako će mi idući "tweet" biti slika s peharom evropskog prvaka", napisao je Fabregas, dok je njegov saigrač Gerard Pique dodao: "Neko vrijeme me neće biti na mreži."

Trapattoni je povukao isti potez kao i njegov španski kolega, no uz nešto 'blažu varijantu'. Igračima će biti dozvoljeno 'tweetanje' dan nakon svake utakmice kada imaju slobodno.

Korištenje društvenih mreža zabranio je i danski selektor Morten Olsen, dok je engleski selektor Roy Hodgson poručio svojim igračima da Facebook i Twitter koriste samo ako baš moraju.

"Vodstvo reprezentacije nas je upozorilo na korištenje društvenih mreža. Molili su nas da ne 'tweetamo' o nebitnim i nepotrebnim stvarima," kazao je engleski kapiten Steven Gerrard.

Selektor njemačke reprezentacije Joachim Loew izrazio je zabrinutost zbog 'zaluđenosti Facebookom i Twitterom', no neće ništa braniti svojim igračima. Selektor ruske reprezentacije Nizozemac Dick Advocaat također nema ništa protiv 'modernih tehnologija' premda je veznjak Roman Širokov na svom blogu kritizirao ne samo suparnike, već i neke saigrače iz reprezentacije.

"Ne želim ništa igračima zabranjivati. Svaki igrač ima pravo na svoje mišljenje. Dečki imaju pravo pisati i komunicirati preko društvenih mreža," kazao je Advocaat, te dodao: Ne čitam ruske novine, no prenijeli su mi što je Širokov napisao. On mora biti svjestan kako njegove izjave imaju određenu težinu.".