Spektakl u Madridu
11

Bijeli i crveni ratnici ukrštavaju koplja za najvredniji trofej sezone: Tottenham ili Liverpool

Piše: N. K.
Foto: ESPN
Foto: ESPN
Jedino što je preostalo da se odigra u evropskom klupskom nogometu prije ljetne pauze je večerašnje englesko finale Lige prvaka između Liverpoola i Tottenhama.

Redsi stižu sa znatno većim pedigreom. Osvojili su Ligu prvaka pet puta te su samo Milan i Real Madrid više puta bili evropski prvaci od njih. Prošle sezone su u Kijevu u finalu poraženi od Reala, dok su sezonu u Premiershipu završili na drugom mjestu sa samom bodom zaostatka u odnosu na prvaka Manchester City.

Neuporediva prošlost

S druge strane, Tottenham se ne može porediti s Liverpoolom. Samo je Michel Vorm, treći golman, bio rođen kada su Spursi 1984. godine igrali posljednje evropsko finale u tadašnjem Kupu UEFA. To je bio ujedno i posljednji put kada su prošli četvrtfinale u nekom evropskom takmičenju.

Tottenham je Premiership okončao na četvrtom mjestu i oba puta je ove sezone poražen od Liverpoola rezultatom 2:1. Doduše, drugi susret je bio izuzetno zanimljiv i mogao je lagano otići i u njihovom smjeru.

Ekipe Tottenhama i Liverpoola (Foto: AFP)
Ekipe Tottenhama i Liverpoola (Foto: AFP)

Oba kluba su ove sezone u Ligi prvaka imali fantastične povratke, koji nisu bili za one navijače sa slabijim srcem. Da Liverpool nije dramatično pobijedio Napoli u decembru u grupnoj fazi, svoje takmičenje bi završili prije nokaut faze.

Osim toga, došli su do najdramatičnijeg preokreta na Anfieldu u polufinalu protiv Barcelone kada su pobjedom od 4:0 nadoknadili poraz 3:0 iz prvog meča.

Nevjerovatan povratak

Tottenham je također mogao ispasti u decembru sve dok Lucas Moura nije postigao gol Barceloni na Camp Nouu u posljednjem kolu. Čak i tada su prošli na onsovu gol-razlike.

Moura se potom dokazao i u revanšu polufinala protiv Ajaxa kada je hat-trickom i posljednjim pogotkom na meču u sudijskoj nadoknadi odveo Tottenham u finale. Ne treba zaboraviti ni dramatični pogodak Fernanda Llorentea u četvrtfinalu s kojim su izbacili Manchester City.

Tottenhamov menadžer Mauricio Pochettino je imao poznatu izjavu kako trofeji "grade ego", a da plasman u ligi i konstantno napredovanje grade klubove.

Obojica menadžera su neizmjerno voljeni među navijačima, ali Pochettino nikad nije osvojio trofej u trenerskoj karijeri, dok je Kloppova zadnja velika titula osvojena 2012. godine, kada je Borussiju Dortmund vodio do titule u Bundesligi. Njegova statistika u finalima nije dobra budući da je izgubio šest od sedam odigranih finala.

Očito, sudbina jednog od trenera danas će se značajno promijeniti.

Pragmatičniji Pochettino

Obojica forsiraju presing, visoke linije i brze napade, ali Pochettino je često bio pragmatičniji i promjenjiviji u odnosu na Kloppa. Za razliku od Liverpoolovog tima koji je većim dijelom sezone bio kompletan, Tottenham je bio pogođen povredama u različitim trenucima.

Rezultat toga bio je da je Pocchetino često mijenjao sastave i formacije iz utakmice u utakmicu pa je teško predvidjeti kako će Tottenham večeras izgledati.

Jurgen Klopp i Mauricio Pochettino (Foto: AFP)
Jurgen Klopp i Mauricio Pochettino (Foto: AFP)

Obje ekipe vole koristiti svoje bekove. Posebno Liverpool koji ima razarajuću snagu u vidu kombinacije Andy Robertson i Sadio Mane s lijeve te Trent Alexander-Arnold i Mohamed Salah s desne strane.

Ključno će biti i to kako će se Pochettino braniti budući da su oba njegova beka (Kieran Tripier i Danny Rose) ofanzivno orijentisani. Mogao bi posegnuti za trojicom u posljednjoj liniji ili, što je vjerovatnije, zahtijevati više rada bez lopte od svojih krilnih napadača.

Kvalitet igrača

Liverpool je favorit jer ima više kvalitetnijih igrača u sastavu, dok se dva bitna igrača Tottenhama (Harry Kane i Harry Wonks) vraćaju nakon pauze zbog povreda. S druge strane, Pochettino zna kako biti pragmatičan i u konačnici odbraniti se i zaprijetiti iz kontra napada.

Također, Pochettino je majstor za motivaciju svojih igrača.

Međutim, postoji razlog zašto je Liverpool imao 26 bodova više ove sezone u Premiershipu. Liverpool ima daleko više opcija poput Xherdana Shaqirija na klupi ili Georginio Wijnaldum, koji se pojavi iz drugog plana u napadu iza napadačkog trojca, što je često radio tokom sezone.

Zbog svega toga i kladionice više šansi daju Liverpoolu u večerašnjem finalu, koje se igra u Madridu s početkom od 21:00 sat.