Rumuni o utakmici
0

BiH pobijedila i rezultatski i po atmosferi

Sarajevo-x.com
Rumunija je zasluženo izgubila od BiH, slažu se rumunski novinari u svojim komentarima utakmice za kvalifikacije za EP 2012, koja je u subotu navečer odigrana u Zenici i u kojoj je naša reprezentacija pobijedila sa 2:1.

Šta napisati o meču na kojem je selekcija Rumunije imala četiri-pet napada i uspjela stvoriti jednu jedinu šansu za gol.

Utakmicu su, kako prenose rumunski mediji, pred 15.000 navijača gosti počeli odbrambenom igrom, a napadi su išli dugim loptama na Mutua i Maricu. U 29. minuti postignut je prvi gol kojim su Rumuni došli u vodstvo.

U drugom poluvremenu na terenu je igrao samo jedan tim: Bosna i Hercegovina. Domaći su dominirali ostatkom utakmice, a Rumuni su jedva uspijevali da pređu sredinu terena. Slijedi 63. minuta i izjednačenje preko Ibiševića, na dodavanje Misimovića, nakon čega su bh. igrači, nošeni navijanjem s tribina, sve bacili u napad. Drugi gol BiH se dogodio u 83. minuti, a strijelac je bio Džeko, napadač Manchester Cityja.

Rat ljut što nije bio kapiten

Poraz od BiH naljutio je Rumuna Razvana Rata, ali i to što mu selektor Razvan Lucescu nije dao kapitensku traku.

Neigranjem Cristiana Chivua rumunski selektor je bio primoran da izabere novog kapitena za meč protiv BiH. Prema pisanju Gazetei Sporturilota, Rat je očekivao da će on biti odabran. Ipak, traku je dobio Lucescu Tamas.

Neprospavana noć

Većina rumunskih igrača nije uspjela "sklopiti oka" protekle noći, saznaju rumunski mediji od radnika na osiguranju. Autobusom su stigli na sarajevski aerodrom i potom se zaputili u Bacau. Selektor je odbio razgovarati s medijima o svojoj ostavci.

Težak posao pred selektorom Rumunije

Selektor Rumunije je uvjeren da je njegova ekipa izgubila jer nisu imali sreće. Ipak, iako su im šanse za plasman na Evropsko prvenstvo veoma male, ne planira dati ostavku.

"Ljut sam, isfrustriran, tužan", kazao je. "U prvom poluvremenu smo dobro stajali, blokirali napade, postigli gol, imali dvije sjajne prilike. Nakon pauze protivnici su nas pritisnuli na našu polovinu."

Da bi ostao na klupi nacionalne vrste, Lucescu ne smije izgubiti protiv BiH i Luksemburga u nastavku kvalifikacija, ali ni protiv Francuske 6. septembra.

Novi okršaj 3. juna

Nakon što smo pobijedili Rumune u golovima i atmosferi na stadionu, uzvratni susret ove selekcije i izabranika Safeta Sušića odigrat će 3. juna. Lucescu bi volio da se taj meč odigra na stadionu Giulesti, za kojeg smatra da može parirati Bilinom polju, iako ima manje mjesta, oko 10.000. Ipak, tu postoji problem UEFA-ine dozvole.