Oštar start
0

Sramotna izdaja u Bukureštu!

Piše: Bakir Tiro
Oni nisu svjesni koliko ne znaju. Oni nisu ni "i" od igrača, galamio je selektor Safet Sušić nakon što su fudbalski reprezentativci pod njegovim vodstvom obrukali ime Bosne i Hercegovine u petak u Bukureštu.

Nije problem izgubiti utakmicu. Ali, od "raspadajućih" Rumuna biti poražen 0:3, pa reći dobro smo prošli? Sramota!

Koliko im je stalo do navijača?

Da nije bilo golmana Kenana Hasagića, jedinog koji se ne bi trebao crveniti poslije mizerne partije, poraz bi bio i uvjerljiviji. Žali Bože raje koja je prevalila težak put da bi bodrila svoje "Zmajeve". A, oni su bili sve, samo zmajevi ne. Na terenu su se ponašali indolentno. U duelima, namjerno ili ne, premekano. Od svog fudbalskog znanja pokazali su veliko ništa! Rumuni su ih razbili! Uništili!

I ono što je najgore, izuzev gospodina Vedada Ibiševića, niko od naših zvijezda nije se udostojio obratiti poniženoj i tužnoj armiji navijača ove zemlje. Niko nije izašao u javnost i izvinuo im se što su obrukali dres sa grbom krvlju natopljene zemlje ili barem objasnio razloge katastrofalne igre. Jesu li ovim pokazali koliko im je stalo do navijača!?

Da stvar bude totalno apsurdna, oni koji na fudbalskom travnjaku izdadoše ideale našeg inata i bespoštedne bosanske borbe, danas su ljuti. Ljuti su na selektora koji ih je napao zbog odvratne igre. Pa, ko je ovdje lud? Da li misle da su nezamjenjivi? Onakvi, kakvi su bili protiv Rumuna itekako su zamjenjivi.

Ko prizna pola mu se prašta

Sušić je izgubio u Bukureštu i za meč sa Albanijom najavio više promjena u ekipi. U četvrtak je hvalio igrače. Pričao je o kvalitetu od kojeg očekuje prevagu u duelu sa Rumunijom. Nešto više od 24 sata kasnije osuo je paljbu po reprezentativcima, te ih nazvao neznalicama. Gubeći kompas prvi put, doslovno, lupao je šakama o stol. Trebao je to puno ranije uraditi.

Očito, skrivao je selektor od javnosti sve prljavštine u državnom timu. Možda je to radio iz najbolje namjere, preuzimajući odgovornost. Zbog toga trpio je kritike. U Rumuniji je javno priznao greške. A, ko prizna greške, ljudski je barem pola oprostiti mu.

"Nije bitno hoću li sutra biti ovdje, ali bio sam glup, jer sam vjerovao u njih", između ostalog, kazao je popularno zvani Pape. Pričao je i o sujeti. Tipa, "ako mu crna mačka pređe preko puta da će drugom maršutom na stadion". Izgleda da je u Bukureštu više crnih mačaka prešlo preko puta kojim su se naši vozili do stramputice.

Gori nam pod nogama

Priznao je Sušić i da je poslije bruke u Rumuniji atmosfera u timu pred duel sa Albanijom loša, to jeste narušena. Međutim, naglasio je da ga nije briga zbog toga što se pojedini igrači ljute radi kritika. Konačno, čvrstom rukom zavladao je u svlačionici. Hoće li biti prekasno znat ćemo u utorak na Bilinom polju.

Samo trijumfom nad Albanijom ostajemo u trci za plasman u baraž za EURO 2012. Sa tri boda požar bi bio saniran, ali ne i ugašen. U vrućim ljetnim danima najteže ga je gasiti.

Do igrača je. U posljednjoj šansi zagrist će protiv objektivno loših Albanaca i pobijediti ili će im u glavama biti gdje na ludi ljetni provod, vidjet ćemo? Izdaju li ranije spomenute vjekovne bosanske ideale, a tako i selektora i u Zenici, doći će vrijeme za korijenite promjene. Gdje? Na bh. klupi, ali i na uzavrelom terenu, odnosno u izboru igrača za utakmice ponosa napaćenog naroda.

Gori nam pod nogama!