Hladni Razgrad
280

BiH gostuje Bugarskoj prvi put u punom sastavu od dolaska Prosinečkog

Piše: O. T.
Robert Prosinečki je odradio dvije prijateljske utakmice na klupi reprezentacije BiH. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Robert Prosinečki je odradio dvije prijateljske utakmice na klupi reprezentacije BiH. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Po veoma hladnom vremenu nakon kratkih priprema koje su protekle u nezgodnim uslovima nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će večeras u Razgradu od 18:00 sati igrati prijateljski meč protiv reprezentacije Bugarske. Meč se igra na Ludogorec Areni koja prima 9.000 gledalaca. Bit će to treći meč selektora Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva, ali i prvi u kojem će na raspolaganju imati vodeće igrače.

Prosinečki je početkom januara imenovan na mjesto selektora, a prva dva meča na klupi Zmajeva odradio je 29. januara i 1. februara kada je naš tim na američkoj turneji remizirao protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0) i izgubio od Meksika (1:0). Tada Prosinečki nije mogao računati na standardne reprezentativce pa su šansu dobili uglavnom igrači iz Premijer lige BiH.

Begović pošteđen, Šimunović odbio poziv, a Burić otpao zbog povrede

Meč protiv Bugarske je prvi meč na kojem će Prosinečki imati skoro sve standardne reprezentativce. Jedini igrač od onih koji su redovni u reprezentaciji, a koji nije uvršten ni na spisak, je golman Asmir Begović koji je pošteđen zbog udarca koji je zadobio prilikom nastupa za svoj Bournemouth. Naš golman je nakon otkaza selektoru branio još jedan meč za Bournemouth nakon čega je njegov tim otputovao u Dubai. Begovićev klupski trener Eddie Howe je izjavio da Begović poprilično dugo vuče probleme s koljenom, ali je hrabro branio te sada ima priliku da se kvalitetno odmori.

Sa spiska objavljenog za mečeve protiv Bugarske i Senegala (27. mart) otpao je Jozo Šimunović koji je odbio poziv za reprezentaciju. Razlog tome je, navodno, ljubav prema Hrvatskoj, a Šimunović je prošlog ljeta promijenio sportsko državljanstvo, koje se samo jednom može promijeniti, te izrazio želju da nastupa za BiH. Uprkos tome što je i ranije pozivan u reprezentaciju, a dolazio je i na okupljanja, nije upisao nijedan nastup. Svaki put bi ga spriječile povrede.

Do promjene igračkog kadra za ovaj meč došlo je i nakon povrede golmana Lecha iz Poznana Jasmina Burića kojeg je zamijenio golman Željezničara Vedran Kjosevski.

Važno je da se podsjetimo da su se od reprezentativnog dresa po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji oprostili Vedad Ibišević, Senad Lulić i Mensur Mujdža.

Na spisku se sada nalaze 22 igrača na koje će Prosinečki računati, a to su:

- Golmani: Ibrahim Šehić (Qarabag), Kenan Pirić (Zrinjski) i Vedran Kjosevski (Željezničar)

- Odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Ognjen Vranješ (AEK Atina), Ervin Zukanović (Genoa), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Samir Memišević (Groningen) i Ermin Bičakčić (Hoffenheim)

- Vezni red: Muhamed Bešić (Middlesbrough), Miralem Pjanić (Juventus), Haris Medunjanin (Philadelphia Union), Edin Višća (Basaksehir), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Deni Milošević (Konyaspor), Elvis Sarić (Sarajevo), Gojko Cimirot (Standard Liege) i Goran Zakarić (Željezničar)

- Napad: Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Grasshopper), Riad Bajić (Basaksehir) i Smail Prevljak (Mattersburg).

Tri igrača traže debi, Džeko i Pjanić u vrhunskoj formi

Šansu za debi imaju Smail Prevljak i Vedran Kjosevski koji su prvi put pozvani u A tim, kao i Deni Milošević koji je i ranije, u eri selektora Mehmeda Baždarevića, dobijao poziv, ali nije upisao nastup.

Selektora pred ovaj meč najviše može radovati forma najboljih igrača Miralema Pjanića i Edina Džeke koji su neizostavni faktori Juventusa i Rome. Obojica su izborila četvrtfinale Lige prvaka, a posebnu pažnju na sebe ponovo je skrenuo Džeko koji je golom protiv Šahtara iz Donjecka odveo Romu među osam najboljih u Evropi.

Generalno, većina Zmajeva je standardna u svojim klubovima što je mnogo važno za novog selektora.

Loši uslovi mogu usporiti sprovođenje planova koje je zacrtao novi selektor

Ipak, ono što je negativna okolnost pred meč protiv Bugara je hladno vrijeme i snijeg koji je zatekao našu reprezentaciju u Razgradu. Zbog toga je naš tim odradio samo dva treninga pred ovaj meč, a nijedan od treninga nije odrađen na Ludogorec Areni, stadionu na kojem će se večeras igrati meč. Sve to loše utječe na ideje koje Prosinečki želi sprovesti u timu pa je pitanje u kojoj mjeri će se planovi novog selektora večeras vidjeti na djelu.

Prosinečki je najavio igru koja teži terenskoj dominaciji, a obrise njegovog stila koji preferira mogli smo vidjeti i tokom američke turneje u meču protiv SAD-a. No, prave stvari tek treba da vidimo u budućnosti.

Naš protivnik je reprezentacija koja nije igrala veliko takmičenje nakon 2004. godine kada je na Euru u Portugalu zauzela četvrto mjesto u grupi C iza Švedske, Danske i Italije. Bugari nemaju zvučna imena u svom timu, u ovom desetljeću vrlo rano gube sve šanse u kvalifikacijama za velika takmičenja, ali su trenutno bolje rangirani od Zmajeva na FIFA-inoj rang-listi. Bugari se nalaze na 40., a BiH na 41. mjestu.

Bugare predvodi Popov, skroman tim koji je ispred Zmajeva na rang-listi

Na spisku selektora Bugarske Petra Hubčeva nalaze se 22 igrača, a njih 11 dolazi iz bugarskog prvenstva, od čega samo jedan igrač, a to je Cvetimir Panov, dolazi iz aktuelnog prvaka države Ludogoreca. Interesantno, Panov još uvijek nije ni debitovao za reprezentaciju iako ima 28 godina.

Među igračima na spisku po cijeni i reputaciji kluba za koji nastupa posebno se ističe 26-godišnji Georgi Milanov, veznjak CSKA Moskve, čija se vrijednost na Transfermarktu procjenjuje na 2,5 miliona eura, ali on je za CSKA Moskvu u svim takmičenjima ove sezone sakupio 20 nastupa u kojima je zabilježio tek 640 minuta, što u posjeku po meču iznosi iznosi samo 32 minute.

S obzirom na cijenu, reputaciju kluba i dosadašnji učinak u reprezentaciji, prvo ime Bugara je Ivelin Popov. Vrijednost ovog 30-godišnjeg veznjaka ruskog Rubina procjenjuje se na 3,5 miliona eura. Za reprezentaciju je postigao 13 pogodaka u 72 nastupa. On je najbolji strijelac i igrač s najviše nastupa za Bugarsku među pozvanim igračima, a ujedno je i kapiten reprezentacije. Popov je prvi dio sezone proveo u Spartaku iz Moskve za koji je sakupio 21 nastup, od čega pet u grupnoj fazi Lige prvaka. Od februara nastupa za Rubin kao posuđeni igrač čija posudba ističe krajem juna.

BiH će nakon Bugarske odmjeriti snage protiv Senegala, a taj meč se igra od 20 sati u utorak (27. mart) u Le Havreu (Francuska).