Prijateljski meč
49

Forma Zmajeva uoči Bugarske: Većina standardna, napadači efikasni, Bičakčić bez minutaže

Piše: N. Kustura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak u Razgradu igra prijateljski meč protiv selekcije Bugarske, a selektor Robert Prosinečki na raspolaganju ima 22 igrača.

Većina njih u posljednje vrijeme igra standardno i dobro u svojim klubovima pa je za Prosinečkog samim tim zadatak izbora startne postave teži nego inače.

Selektor posebno može biti zadovoljan napadačima koji su u posljednje vrijeme bili raspoloženi te su u nekoliko navrata tresli mreže svojih protivnika.

Novopečeni Zmaj Smail Prevljak je tako u posljednja tri kola postigao šest golova. Protiv Admire je upisao hat-trick, dva je postigao svom matičnom klubu Salzburgu, a seriju je okončao golom LASK-u.

Kapiten reprezentacije Edin Džeko je odveo svoju Romu u četvrtfinale Lige prvaka odlučujućim golom protiv Shakhtara, a u međuvremenu je propustio samo meč s Torinom u Seriji A zbog suspenzije.

Višćine asistencije

Preostala dvojica napadača Kenan Kodro i Riad Bajić imaju nešto manju minutažu u svojim novim klubovima, ali se mogu pohvaliti da su tresli mreže u posljednje vrijeme. Kodro je pogodio protiv Young Boysa, dok je Bajić bio strijelac protiv Alanyaspora, što je nagovještaj povratka u formu nakon zimskih transfera.

U najboljoj formi od bh. veznjaka je Edin Višća koji se u posljednje vrijeme ističe asistencijama u dresu Basaksehira. Tako je nedavno njegovo proigravanje bilo dovoljno za veliku pobjedu protiv Bešiktaša.

Solidne minutaže u svojim klubovima imaju i Deni Milošević (Konyaspor) i Muhamed Bešić (Middlesbrough), dok je Miralem Pjanić nezamjenjiv u sredini lidera Serije A Juventusa.

Haris Medunjanin je odigrao obje utakmice na startu prvenstva SAD-a, a Gojko Cimirot je nedavno u finalu Kupa Belgije igrao 120 minuta za Standard.

Jedini veznjak koji ne igra u posljednje vrijeme je Haris Duljević koji je u posljednja tri meča Dynamo Dresdena ušao s klupe u drugom poluvremenu.

Golmani u formi

Među reprezentativcima su i dva veznjaka iz Premijer lige BiH Elvis Sarić (Sarajevo) i Goran Zakarić (Željezničar). Obojica su standardna u svojim klubovima, a Zakarić u posljednje vrijeme igra dobro te je često strijelac ili asistent za Plave.

Jedini reprezentativac koji je na okupljanje stigao kao igrač koji u posljednje vrijeme nikako ne igra je Ermin Bičakčić iz Hoffenheima. Za nadati se da ćemo stamenog defanzivca poslije reprezentativne pauze ponovo gledati na terenima Bundeslige.

Standardni defanzivci u svojim ekipama su Ervin Zukanović (Genoa), Samir Memišević (Groningen), Ognjen Vranješ (AEK) te Toni Šunjić koji je odigrao obje utakmice Dynama iz Moskve u proljetnom dijelu sezone. Solidnu minutažu ima Sead Kolašinac u dresu Arsenala.

I sva tri golmana su standardna u svojim ekipama. Osim Ibrahima Šehića, koji uspješno brani za Qarabag, na bh. premijerligaškim terenima s velikim uspjehom igraju Vedran Kjosevski iz Željezničara te Kenan Pirić iz Zrinjskog.

Ostaje nam da vidimo koga će Prosinečki uvrstiti u startnu postavu protiv Bugarske, a meč u Razgradu igra se sutra (petak) od 18:00 sati.