{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sportsko državljanstvo se može promijeniti samo jednom, Šimunović može igrati jedino za BiH

18.3.2018. u 09:15
364
176
Sportsko državljanstvo se može promijeniti samo jednom, Šimunović može igrati jedino za BiH
364
Sportsko državljanstvo se može promijeniti samo jednom, Šimunović može igrati jedino za BiH
Foto: NSBiH
Jozo Šimunović ne namjerava igrati za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali pravila FIFA-e kažu da je reprezentacija BiH sada jedina reprezentacija za koju on može nastupati, jer sportsko državljanstvo je moguće promijeniti samo jednom, a Šimunović ga je jednom i promijenio - kada je odlučio igrati za BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Šimunović je odbio poziv selektora Roberta Prosinečkog za prijateljske mečeve protiv Senegala i Bugarske, a Brendan Rodgers, trener Celtica za koji nastupa Šimunović, kazao je da ovaj nogometaš "zbog ljubavi prema Hrvatskoj ne želi igrati za BiH i tako uzimati mjesto nekom igraču među Zmajevima".

Ipak, Šimunović, kako stoji u pravilima FIFA-e, ne može nastupati ni za jednu drugu reprezentaciju osim za reprezentaciju BiH. Šanse da nastupa za voljenu Hrvatsku su izgubljene.

"Ako igrač ima više od jedne nacionalnosti, ili ako igrač traži novu nacionalnost, ili ako igrač ispunjava uslove da igra za više reprezentacija zbog nacionalnosti, on može, samo jednom, tražiti da savez za koji može igrati međunarodne mečeve zamijeni savezom druge zemlje čiju nacionalnost posjeduje", stoji u FIFA-inom pravilniku.Dakle, kako stoji u pravilniku, promjena sportskog državljanstva, odnosno promjena saveza za koji želite nastupati, prema FIFA-i, moguća je samo jednom. A Šimunović je već jednom mijenjao savez. Mijenjao ga je kada je odlučio igrati za BiH. Tada je Nogometni savez Hrvatske zamijenio Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine.

"FIFA Komitet za status igrača je prihvatio zahtjev Šimunovića i NS/FS BiH za promjenu sportskog državljanstva tako da mladi fudbaler sada može igrati za reprezentaciju BiH. Jozo Šimunović je rođen 4. avgusta 1994. godine u Zagrebu, a u karijeri je osim Celtica nastupao za zagrebački Dinamo", pisalo je na stranici NSBiH krajem jula kada je Šimunović dobio pravo da nastupa za BIH. Ovdje se jasno vidi da je on već jednom promijenio sportsko državljanstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: