Guardiolina ekipa bez premca
0

Bh. stručnjaci Barcelonu vide kao favorita za osvajanje Lige prvaka

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: AFP
Foto: AFP
Žrijebom u Nyonu je odlučeno da će u četvrtfinalu igrati APOEL - Real Madrid, Marseille - Bayern, Benfica - Chelsea i Milan - Barcelona. Najzanimljivija utakmica, prema mišljenju mnogih, je ona između aktuelnog talijanskog i španskog prvaka. Bivši reprezentativci BiH Muhamed Konjić i Vlatko Glavaš, kao i proslavljeni bh. nogometaš Refik Šabanadžović, su komentarisali žrijeb i složili se da je Barcelona favorit za osvajanje odnosno odbranu titule evropskog prvaka.

"Utakmica između Milana i Barcelone će biti atraktivna i odlična za gledanje, prava poslastica za ljubitelje nogometa. Guardiola nije želio Milan u četvrtfinalu s razlogom. Radi se o odličnoj ekipi, ali je Barcelona apsolutni favorit. Što se tiče susreta između Benfice i Chelseaja, mogu reći da su Portugalci pokazali da itekako znaju igrati protiv engleskih ekipa. No, Chelsea je prošao lutriju ranije, tako da im je svejedno s kim će igrati. U ovom duelu tipujem na Chelsea. Moram reći i da je šteta za APOEL što je žrijebom dobio Real Madrid. Oni će veoma teško moći uspostaviti svoju igru protiv talentovane ekipe kao što su Madriđani. U dosadašnjem takmičenju su svojim igrama oduševili cijelu Evropu, ali su sada naišli na velikog protivnika. Oni su već dostigli svoj maksimum, tako da nemaju šta izgubiti. Njihov oproštaj bi bio pred mnogobrojnom publikom na predivnom stadionu protiv velikog Real Madrida, koji je apsolutni favorit. Marseille i Bayern su portivnici po mjeri, Francuska ekipa je stigla daleko, mimo svih očekivanja, a najzaslužniji za to je Deschamps. S druge strane je Bayern koji je u formi i mislim da će se oni plasirati u polufinale", izjavio je Muhamed Konjić za portal Sarajevo-x.com.

Bivši reprezentativac i kapiten reprezentacije BiH je rekao da u finalu očekuje Barcelonu i Real.

"Barcelona i Real Madrid bi mogli igrati finale. Da se igraju dvije utakmice , tu bi više šanse imala Barcelona, no Real u toj jednoj, finalnoj utakmici, svakako ima šanse i može iznenaditi Katalonce", zaključio je Konjić.

Proslavljeni nogometaš bivše SFRJ Refik Šabanadžović smatra da je Barcelona favorit protiv svakog protivnika i da očekuje da će ponovo stići do finala Lige prvaka.

"Barcelona i Milan su dvije velike ekipe. Barca je favorit s kim god da igra, jer ima Messija i ostale nogometne znalce. No, nikad se ne zna. Milan bi se mogao kvalitetno suprotstaviti ukoliko na raspolaganju bude imao sve svoje zvijezde. Madriđani također imaju svoje adute. Očekujem zaista sjajnu nogometnu predstavu. U duelu Marseillea i Bayerna favoriti su Bavarci. Odlično igraju u prvenstvu, odigrali su odlično protiv Basela, imaju fenomenalan napad i iskustvo igranja u ovom takmičenju. Mislim da će proći dalje. Što se tiče Benfice i Chelseaja, Portugalske ekipe ove godine igraju sjajno, a Benfica nije izuzetak. S druge strane igrači Chelseaja su puni samopouzdanja i smatram da će iz ovog duela izaći kao pobjednici. U utakmici APOEL-a i Reala, Madriđani su stopostotni favoriti, ali im neće biti lako. Kiprani igraju odlično i neće se predati. Poznajem njihovog trenera Jovanovića i znam o kakvom se stručnjaku radi, ali je Real apsolutni favorit", izjavio je Šabanadžović.

Bivši reprezentativac BiH Vlatko Glavaš smatra da je susret Milana i Barcelone finale prije finala i da Guardiolina ekipa ima sve što je potrebno da odbrani titulu evropskog prvaka.

"Ovo je za APOEL najveći uspjeh do sada i oni će sigurno učiniti sve da se njihov san ne okonča u četvrtfinalu. ali mislim da Real Madrid ide prema finalu. Što se tiče para Marseille - Bayern, njemačka ekipa je favorit i vjerujem da će proći dalje. Benfica igra zaista odlično, ali treba imati u vidu da se Chelsea budi pod vodstvom novog trenera. Smatram da će engleska ekipa proći dalje. Susret Milana i Barcelone je pravi derbi i prijevremeno finale. Obje ekipe imaju podjednake šanse, ali smatram da Barcelona prolazi dalje. To znači da će Bayern igrati protiv Reala, a Chelsea protiv Barcelone u polufinalu. Očekujem da će se u finale plasirati Real i Barcelona, Ligu prvaka bi trebala osvojiti Barca", izjavio je Glavaš.