Primeira
0

Benfica se pobjedom u 287. derbiju popela na vrh tabele

Totalsport
Oscar Cardozo (Foto: AFP)
Oscar Cardozo (Foto: AFP)
U velikom lisabonskom derbiju, 287. po redu, tim Benfice je slavio na stadionu Jose Alvalade kod Sportinga s 3-1 čime je osigurao skok na prvo mjesto na tabeli.

Ekipa Sportinga je povela u 30. minuti preko Rickyja van Wolfswinkla, te je vodstvo držala sve do 58. minute. Tada je Argentinac Marcos Rojo autogolom poravnao na 1-1.

Khalid Boulahouz u 80. minuti je dobio crveni karton, jer je rukom očistio loptu s gol-crte. Paragvajac Oscar Cardozo je poentirao s bijele tačke za vodstvo gostiju, a onda je u 86. minuti nakon ubacivanja Salvija glavom dao svoj drugi gol na utakmici i riješio sve dvojbe.

Ekipa Sportinga, koja bilježi najlošiji ulaz u sezonu u zadnjih 80 godina, u prvom je dijelu odigrala najbolje poluvrijeme ove sezone. Benfica je u nastavku bila bolja i zasluženo se dokopala 126. pobjede u derbijima sa Sportingom, te je preskočila Porto na prvom mjestu tabele. Obje ekipe imaju po 29 bodova i gol-razliku +21, ali je Benfica vodeća jer je postigla jedan gol više od Porta. Sporting je na razočaravajućem 9. mjestu sa samo 11 bodova.

Trećeplasirana Braga (20 bodova) također je bila uspješan gost u ponedjeljak u 11. kolu. U potpunosti je nadigrala i lakoćom savladala domaću Academicu s 4-1. 

Primeira, 11. kolo:

Academica – Braga 1-4 Sporting – Benfica 1-3

Redoslijed:

  1. Benfica 29
  2. Porto 29
  3. Braga 20 …
  4. Sporting 11 …