Nogomet
147

Belgija nadigrala SAD i plasirala se u četvrtfinale SP-a

Totalsport
(Foto: EPA)
Reprezentacija Belgije pobijedila je Sjedinjene Američke Države s 2-1 u produžecima u pravoj poslastici Svjetskog prvenstva, izvanrednoj utakmici osmine finala.

Iako u prvih 90 minuta gledatelji nisu vidjeli niti jedan pogodak, vidjeli su odličnu utakmicu u kojoj je Belgija imala daleko više prilika, ali je Tim Howard bio pravi junak američke reprezentacije. U produžecima nije padao iznimno visoki tempo igre, ali su zato konačno počeli padati golovi.

Obje ekipe su u prvom dijelu imale svije prilike, ali Belgijanci su ipak pokazali više. Najveću priliku imali su u 23. minuti, kada je De Bruyne iz vrlo dobre situacije šutao pored gola.

Još žešće je Belgija krenula po gol u nastavku dvoboja, koji je bio vrlo dinamičan, jer niti Amerikanci nisu bili neambiciozni. U 54. minuti je Verthongen s lijeve strane ubacio odličnu prizemnu loptu, koju Origi iz neposredne blizine nije uspio zahvatiti i poslati u mrežu. Isti igrač je malo kasnije udarcem glavom pogodio gredu.

U 60. minuti je Origi proigrao Mertensa koji iz blizine ne pogađa cilj. Kako se utakmica bližila kraju, Belgija je napadala sa sve većim intenzitetom, redala šansu za šansom, ali izvanredni Tim Howard na golu Amerikanaca je držao svoju reprezentaciju na životu. Teško je opisati sve prilike koje su redali ''crveni vragovi'' u drugom poluvremenu. Origi, Hazard, Mertens nalazili su se više puta u izglednim situacijama, čak su i stoperi Kompany i Van Buyten imali prilike, ali nikako nisu mogli poslati loptu u mrežu. Najčešće zahvaljujući uistinu čudesnom Howardu.

Balgijanci su u osnovnom dijelu utakmice imali 30 udaraca, od toga 20 u okvir gola. No, što nisu napravili u osnovnih 90 minuta, Belgijanci su napokon uspjeli odmah u prvoj dobroj akciji u produžetku. Po desnoj strani pobjegao je Lukaku, koji je ušao u igru za produžetke umjesto Origija. Amerikanci su nakratko zaustavili napad, ali je lopta stigla do De Bruynea, koji je s nekih 7 metara svladao dotad nesavladivog 35-godišnjeg golmana Evertona.

Nakon toga su se Amerikanci otvorili, te ostavljali puno prostorima Belgiji koja je bila još opasnija iz kontranapada. Howard je upisao još nekoliko odličnih odbrana, ali je u 105. minuti drugi put kapitulirao. De Bruyne je ovoga puta pripremio šansu za Lukakua koji je topovskim udarcem s lijeve strane zabio za 2-0.

Ipak, ni tu priči nije bio kraj. U 107. minuti su Amerikanci vratili nadu. Bradley je poslao odličnu visoku loptu u prostor na koju je utrčao svježi Green, tek što je ušao u igru, te je iz poluvoleja savladao Courtoisa. Zabio je Green iz prvog dodira s loptom na Svjetskom prvenstvu. Isto tako, postao je najmlađi strijelac na ovom Mundijalu, 19 godina i 25 dana.

Samo dvije minute kasnije, Jones je propustio odličnu priliku za izjednačenje. Pucao je kraj gola.

U 110. minuti, Lukaku je sam kreirao dobru šansu, ali je Howard po ko zna koji put odlično intervenirao. A onda, u 113. minuti, Dempsey je zapucao šansu utakmice! Amerikanci su iz slobodnog udarca odigrali izvrsnu akciju, očito uvježbanu na treninzima, ali je Courtois odbranio udarac Dempseyja iz neposredne blizine.

Pokušavali su Amerikanci do zadnje sekunde utakmice stići do izjednačujućeg pogotka, ali nisu uspjeli. Tako će na meč s Argentinom u četvrtfinalu reprezentacija Belgije. Zasluženo, iako su i Amerikanci bili dobri.

Svjetsko prvenstvo, osmina finala:

Belgija – SAD 2-1 u produžecima (De Bruyne 93, Lukaku 105 / Green 107)