Nogomet
42

Baždarević za Klix.ba: Pratim Đurića i Vrančića, ne želim propustiti nijednog igrača

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Klix.ba)
Novi selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević uveliko se bavi onim za šta je izabran. Popularni Meša posjećuje reprezentativce i razgovara s njima, a u kontaktu je i sa nekim novim nogometašima. O svojim dosadašnjim aktivnostima i planovima za naredni period govorio je u razgovoru za portal Klix.ba.

Baždarević će u narednih nekoliko dana posjetiti reprezentativce koji nastupaju u Bundesligi.

"U kontaktu sam s igračima, ove sedmice planiram pogledati tri utakmice u Njemačkoj. Planiram posjetiti Bičakčića i Salihovića u Hoffenheimu. Idealno bi bilo da za Bremen zaigra i Hajrović, pa da i njega vidim na terenu. Također, namjeravam vidjeti i Vedada Ibiševića te pogledati utakmicu Paderborna. U subotu i nedjelju ću obaviti sav posao u Njemačkoj i posjetiti naše igrače. Potrebno je da vidim kako igraju, u kakvoj su formi. Do kraja sedmice bismo trebali imati zaključak o tome", izjavio je Baždarević.

Nova dva igrača o kojim selektor ozbiljno razmišlja su nogometaš talijanske Cesene Milan Đurić i član bundesligaša Paderborna Mario Vrančić.

"Pratimo Đurića i Vrančića, to je ono što smo uspjeli u ovom periodu, razgovarao sam s njima. Moji pomoćnici će otići na neke utakmice u Hrvatsku i Italiju. Naravno, pratit ćemo i Semira Štilića u Wisli", rekao je selektor, čime je pokazao da razmišlja i o Semiru Štiliću.

Napadač Viktorije Plzen Aidin Mahmutović prije nekoliko dana je postigao hat-trick za svoj klub.

"Ako Aidin nastavi postizati golove, vrlo ozbiljno ćemo se pozabaviti njime", jasan je bio Baždarević.

On je svojim izjavama od samog početka svog mandata motivisao sve igrače sa bh. pasošem koji žele igrati za BiH da, ukoliko budu bilježili dobre igre, mogu izboriti mjesto u reprezentaciji. Istakao je da će se potruditi kako bi svima posvetio pažnju.

"Potrošit ću što više vremena budem mogao i preći što više puta kako bih vidio sve igrače, jer namjeravamo pokušati pronaći 'svježu krv'. Problem je što mnoga prvenstva počinju malo kasno, tako da će to otežati detaljnije opservacije u ovom periodu, ali ima igrača na koje možemo obratiti pažnju. Moji pomoćnici i ja činimo sve što možemo. Svaki igrač koji ima naš pasoš i koji želi da igra za BiH nama je interesantan. Cilj je da sakupimo što više informacija", kazao je šef stručnog štaba našeg državnog tima.

Ipak, selektor će se osloniti na već iskusne bh. reprezentativce, okosnicu našeg tima, kojima će postepeno dodavati nove igrače.

"Najvažniji su oni koji su već igrali za reprezentaciju, Džeko, Pjanić, Ibišević, Spahić i drugi, koji su okosnica reprezentacije. Naravno, ne želim se ogriješiti i ne posvetiti pažnju i drugim momcima koji dobro igraju i koji se bore. Nije lako otići na put od 700 km i pogledati igrača, ali ako neko postigne tri gola u prijateljskoj utakmici i nastavi pogađati u prvenstvu, zaslužuje pažnju. Svima kojim mogu, ja ću posvetiti vrijeme", izjavio je Baždarević.

Da li će se neko novo ime naći u reprezentaciji već u kvalifikacijskoj utakmici protiv Andore zasad nije poznato.

"Ne znam da li će se neko novo ime naći u reprezentaciji već u narednoj kvalifikacijskoj utakmici, sve je moguće. Najvažnije je da je okosnica ekipe zdrava, a uz njih ćemo dodavati nešto svježine ako je moguće", završio je Baždarević.