Liga prvaka
85

Bayern na krilima Mullera i Lewandowskog razbio slabašni Bešiktaš

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Bayerna pobijedili su na Allianz Areni u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka ekipu Bešiktaša rezultatom 5:0.

Možda i ključni detalj utakmice dogodio se već u 16. minuti. Vida je s leđa sapleo Lewandowskog kao posljednji igrač u odbrani pa sudija nije imao previše dileme i poslao je Hrvata u svlačionicu. Rodriguez je u nastavku s mjesta gdje je bio prekršaj izveo "slobodnjak" i prebacio loptu preko prečke.

Nakon pola sata igre veliku šansu za minhenski tim propustio je Hummels. Bayernov štoper je pošao naprijed, sačekao centaršut, ali je njegov udarac glavom sjajnom paradom zaustavio golman gostiju Fabricio.

Nastavili su Bavarci s totalnom ofanzivom s igračem više, ali je u 39. minuti umalo Bešiktaš poveo preko Quaresme. Portugalac je uspio da izbaci čuvara iz ravnoteže, a onda i da uputi udarac iz teške pozicije, ali direktno u dobro postavljenog Ulreicha.

I onda kazna dvije minute prije odlaska na odmor. Bayern je napokon uspio da materijalizuje veliku ofanzivu. Muller se našao na pravom mjestu i uspio da dotakne loptu dovoljno jako da prevari golmana Bešiktaša.

Bayern je u nastavku ušao žestoko s ciljem da riješi utakmicu i dvomeč, a već u 50. minuti Lewandowski je pogodio stativu iz slobodnog udarca.

Tri minute kasnije očekivano je kapitulirala odbrana Turaka, a matirao ju je Coman, kome nije bilo teško da smjesti loptu u mrežu poslije savršene akcije Mullera i Lewandowskog.

Bayern je u 67. minuti već imao rezultat za prolaz u četvrtfinale kada je Muller pogodio za 3:0 i praktično riješio ovaj dvomeč, a u 79. minuti Lewandowski povećava na 4:0.

Konačnih 5:0 postavio je večeras sjajni Lewandowski.