Četvrtfinale Lige prvaka
0

Liga prvaka / Bavarci dočekuju Staru damu, Ibrahimović i društvo protiv Barce

Klix.ba
Ibrahimović i društvo na treningu (Foto: AFP)
Četvrtfinalnim utakmicama Bayern Minhen - Juventus i PSG - Barcelona večeras se nastavlja Liga prvaka.

Bayern Minhen - Juventus

U tim Bavaraca vraćaju se Jerome Boateng i Bastian Schweinsteiger, koji su propustili poraz protiv Arsenala na Allianz Areni.

No, trener Bayerna Jupp Heynckes večeras neće moći računati na suspendovanog Javija Martineza, kojeg bi trebao zamijeniti Luiz Gustavo.

Zbog žutih kartona, pod prijetnjom suspenzije za uzvratnu utakmicu u Torinu su stoper Dante i bek Philipp Lahm.

Bayern u ovu utakmicu ulazi sa velikim samopouzdanjem nakon što su u proteklom bundesligaškom kolu doslovno demolirali HSV sa 9:2.

U međuvremenu, Juventus se nalazi u problemima zbog povrede napadača Sebastiana Giovinca, koji se ipak našao na spisku.

Mirko Vučinić se oporavlja od gripe, što znači da će napad Stare dame večeras najvjerovatnije činiti par Fabio Quagliarella i Alessandro Matri.

Čak tri Juventusova igrača moraju paziti na žute kartone jer im prijeti suspenzija za uzvrat. To su Stephan Lichtsteiner, Arturo Vidal i Claudio Marchisio.

U posljednjem susretu ovih dvaju timova, Bayern je pobijedio Juventus 4:1 te su ih eliminisali iz grupne faze Lige prvaka u sezoni 2009/10. Od tadašnje startne postave tima iz Torina, jedino su Gianluigi Buffon i Claudio Marchisio "preživjeli".

Trener Bayerna Jupp Heynckes na svom kontu već ima pobjedu protiv Juventusa. Godine 1998. sa Real Madridom je u finalu ovog takmičenja savladao Juventus 1:0.

Juventus je posljednju gostujuću utakmicu u Evropi izgubio 2010. godine, kada ih je u Evropskoj ligi savladao Fulham. Tim iz Italije nije stigao do polufinala još od sezone 2002/03.

Paris Saint-Germain - Barcelona

Trener PSG-a Carlo Ancelotti večeras neće moći računati na defanzivca Thiaga Mottu, koji je u svojoj karijeri igrao i u dresu Barcelone. U ekipu sa Parka prinčeva vraćaju se veznjak Lucas Moura i napadač Ezequiel Lavezzi, koji nisu nastupili u prošloj ligaškoj utakmici u kojoj su Parižani bili bolji od Montpelliera. Također, nakon odrađenih kazni, Ancelotti će moći računati na prvu zvijezdu svog tima Zlatana Ibrahimovića te Marca Verrattija.

Dobra vijest za navijače katalonskog tima je povratak Xavija i Jordija Albe, koji su se oporavili od povreda.

Baš kao i prethodni dvojac, Javier Mascherano, Sergio Busquets, Andres Iniesta i David Villa su odmarali u proteklom kolu protiv Celte i večeras bi trebali činiti udarnu postavu Blaugrane.

Odbrambeni igrači Carles Puyol i Adriano, kao i napadač Pedro, nalaze se van stroja zbog povreda.

PSG ima nevjerovatnu statistiku na svom terenu. Nisu poraženi od novembra 2006. godine i poraza 4:2 od Hapoela iz Tel-Aviva u okviru grupne faze Kupa UEFA.

Parižani očekuju drugo polufinale u svojoj historiji. Posljednji put u ovoj fazi su se susreli upravo sa Barcelonom. Bilo je to u sezoni 1994/95.

Zlatan Ibrahimović je u dresu svojih večerašnjih protivnika odigrao 29 ligaških utakmica u sezoni 2009/10. i postigao 16 golova.

Barcelona je pobijedila samo u dvije od šest posljednjih utakmica na gostovanju u svim takmičenjima.

Katalonci sa francuskim timovima imaju omjer od tri pobjede, dva poraza i dvije neriješene utakmice. Na njihovom posljednjem gostovanju u toj zemlji susreli su se sa Lyonom i remizirali 1:1. Bilo je to u sezoni 2008/09.