Nogomet
11

Barcelona teže od očekivanog eliminisala PSG, Bayern potvrdio dominaciju

Piše: Edin Isanović
Juventus-Bayern (Foto: AFP)
Juventus-Bayern (Foto: AFP)
U uzvratnim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka Barcelona i Bayern izborili su plasman u polufinale. Katalonci su sa PSG -om na Camp Nou stadionu odigrali 1:1, ali su zbog gola više u gostima prošli dalje. Bayern je golovima Mandžukića i Pizarra savladao Juve u Torinu i potvrdio dominaciju u oba meča. Katalonci i Bavarci su se tako pridružili Realu i Borussiji iz Dortmunda u polufinalu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Juventus – Bayern 0:2 (0:2 prvi meč)

Tim iz Torina imao je težak zadatak u revanšu Lige prvaka protiv novog prvaka Njemačke. Pirlo i saigrači krenuli su snažno od prvog sudijskog zvižduka. Igrao se 8. minut kada je svoj udarac oprobao Marchisio, ali je lopta otišla preko gola. Samo minut kasnije u dobroj prilici našao se Mandžukić. No, njegov udarac je izblokiran u presudnom momentu.

U 24. minuti Pirlo je sa vrha šesnaesterca pucao iz slobodnjaka, ali je Neuer izbio loptu u korner. Stara Dama pokušala je do kraja prvog dijela postići gol, ali su Nijemci osujetili sve nalete Italijana. Na odmor se otišlo bez golova.


JUV 0-1 BAY by Samu30000

Na samom otvaranju drugog dijela novi uzdasi na tribinama. Pirlo izvodi novi slobodan udarac, ali bez uspjeha. U narednom napadu Quagliarella dobro šutira, ali pogađa vanjsku statitivu. Uzvratio je Robben koji je u 57. minuti pogodio okvir gola. Sve dileme oko putnika u polufinale riješio je Mandžukić koji je pogodio mrežu domaćih u 64. minuti. Pizarro je u sudijskoj nadoknadi udvostručio vodstvo gostiju.

Barcelona-PSG (Foto: AFP)
Barcelona-PSG (Foto: AFP)

Barcelona – PSG 1:1 (2:2 prvi meč)

Lider španskog i francuskog prvenstva odmjerili su snage na Camp Nou stadionu. U uvodu treba naglasiti da je prvi okršaj okončan rezultatom 2:2 i sve je sugerisalo da će Ibrahimović i društvo krenuti ofanzivno. No, domaći prvi prijete.

U 3. minuti Xavi je izveo slobodan udarac, ali lopta odlazi pored gola. Gosti su uzvratili u 15. minuti preko Moure koji šutirao, ali pravo u Valdesa. Igrao se 24. minut kada Lavezzi nije iskoristi dobru priliku za PSG. Samo četiri minute kasnije Ibrahimović ubacuje za Mouru koji šutira glavom, ali čuvar mreže Barcelone izbacuje loptu u korner. Mreže su ostale netaknute u prvih 45 minuta.

Gosti su i u drugom poluvremenu nastavili sa atacima. Incijativa se isplatila u 50. minuti. Ibrahimović sjajno proigrava Pastorea koji matira Valdesa za 0:1.

Nakon pogotka PSG-a Messi, koji je ovaj okršaj počeo na klupi za rezervne igrače, odmah je otišao na zagrijavanje. Argentinac je u 61. minuti ušao u igru, a zamijenio je Fabregasa. Oko gostiju iz Francuske plela se mreža. Messi je u 70. minuti napravio solo prodor, aistirao za Villu koji proigrava Pedra. Ovaj efektno pogađa za 1:1, što je, kasnije će se uspostaviti, bio i konačan rezultat. Barcelona je zbog gola više u gostima izborila plasman među četiri najbolja kluba na Starom kontinentu.