Coutinho debitovao
131

Barcelona pobjedom protiv Espanyola prošla u polufinale Kupa kralja

Piše: K. H.
(Foto: AFP)
Ekipa Barcelone pobijedila je Espanyol u uzvratnom meču četvrtfinala španskog Kupa kralja rezultatom 2:0 te je tako kompletirala broj od četiri ekipe koje će igrati u polufinalu ovog takmičenja.

Espanyol je u prvom meču slavio rezultatom 1:0 te je Barcelona od samog početka meča agresivno i napadački krenula prema golu gradskog rivala.

U takvoj igri, već u devetoj minuti stigli u vodstvo. Messi je probio po desnoj strani, gurnuo loptu za Aleixa Vidala, a centaršut bivšeg igrača Seville u kaznenom prostoru dočekao je Luis Suarez koji glavom šalje loptu u mrežu za vodstvo od 1:0.

Samo 16 minuta bilo je potrebno Blaugrani da postigne novi pogodak. Messi je nakon izgubljene lopte iskoristio neopreznost defanzivaca Espanyola i onda udarcem s vrha kaznenog prostora postigao pogodak za 2:0. Argentinac je pri udarcu imao pomoć jednog igrača gostujuće ekipe kojeg je lopta pogodila na putu prema golu i tako znatno utjecala na golmana Lopeza.

U nastavku susreta Barcelona je mirno kontrolisala stečenu prednost, a gledaoci na Camp Nou pozdravili su i najskuplje pojačanje u historiji, Brazilca Philippea Coutinha koji je u igru ušao u 68. minuti.

Do kraja meča rezultat je ostao isti, pa je ekipa Ernesta Valverdea osigurala prolazak u polufinale španskog Kupa kralja.

Treba napomenuti da se od navijača Barcelone oprostio Javier Mascherano koji je potpisao ugovor s kineskim klubom Hebei Fortune. U katalonski klub stigao je u augustu 2010. godine iz Liverpoola, a za sedam i po sezona je osvojio 18 zvaničnih titula te je bio dio najsjajnije ere u klupskoj historiji.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U polufinalu će pored Barcelone igrati Sevilla, koja je izbacila Atletico Madrid, Valencija koja je nakon penala bila bolja od Deportivo Alavesa i najveće iznenađenje Leganes koji je slavio na Santiago Bernabeu čime je izbacio Real Madrid.