Finansijska injekcija
4

Barcelona osigurala 330 miliona eura za Lewandowskog, Raphinhu, Koundea i ostale

N. K.
Barcelona se želi dodatno ojačati (Foto: Marca)
Barcelona se želi dodatno ojačati (Foto: Marca)
Potvrda dovođenja Raphinhe samo je jedan od uspješnih poslova koje Barcelona planira napraviti u ovogodišnjem ljetnom prijalaznom roku.
Transfer dolazi nakon što su čelnici kluba nedavno predstavili dogovor o aktiviranju druge finansijske poluge koja će staviti klub u dobru poziciju da dovede igrače koji su mu potrebni.

Prodajom još 15 posto televizijskih prava Barcelona će osigurati približno 330 miliona eura, dok je prethodna poluga, za 10 posto i također potpisana s kompanijom Sixth Street, već krajem juna donijela klubu 207,5 miliona eura.

Finansijska injekcija je vitalna. Prvo, osigurava novac za dovođenje vrhunskih igrača. Drugo, uspijeva ublažiti pritisak na budžet za plate nogometaša.

Uprava Joana Laporte i Eduarda Romeua bila je ključna za postizanje dogovora, što klub sada stavlja u dobru poziciju.

Neće sav novac biti iskorišten za transfere. Barcelona je svjesna duga koji ima pa će dio od 330 miliona eura ići i na smanjenje ovog iznosa, ali to im omogućava da odu na tržište i dovedu vrhunske igrače.

Danas su realizovali transfer Raphinhe nakon što su već ranije doveli igrače bez ugovora Francka Kessieja i Andresa Christensena.

Sljedeći bi mogao biti Robert Lewandowski, ali bi također moglo doći do potpisivanja ugovora sa Cesarom Azpilicuetom i Marcosom Alonsa. Dovođenje Julesa Koundea također je mogućnost.

Posljednji cilj bio bi Bernardo Silva, ali njegov transfer je puno teže realizovati jer će Manchester City za Portugalca tražiti dosta novca budući da engleski klub igrača cijeni između 90 i 100 miliona eura.