Nogomet
58

Barcelona odbranu naslova započela pobjedom u Bilbaou

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U prvom kolu španskog prvenstva snage su odmjerili Athletico iz Bilbaoa i Barcelona. Na kraju je bilo 0:1. Aktelni španski prvak je krenuo agresivno ka golu domaćih. Igrao se 11. minut kada je Luis Suarez izveo slobodan udarac. Međutim, odbrana gostiju je dobro intervenisala.

U 16. minuti Aduriz je isprobao svoj udarac. No, loše je šutirao. Nekoliko trenutaka kasnije povrijedio se desni bek gostiju - Dani Alves. Nije mogao nastaviti meč pa je u igru ušao Sergi Roberto.

U 24. minuti Aduriz je pucao glavom nakon dobrog centaršuta. No, lopta odlazi pored gola. Jedanaesterac za goste dosuđen je u 31. minuti. Elustondo je srušio jednog igrača Kataonaca u svom šesnaestercu, a sudija Carlos Del Cerro je pokazao na kazneni udarac. Šutirao je Messi, ali je Iraizoz fantastično odbranio. U 38. minuti slobodan udarac izveo je Messi koji se želio iskupiti za neiskorišteni jedanaesterac, ali je pogodio živi zid.

Prvo poluvrijeme okončano je bez golova. Domaći su se odlučili igrati na kontre, dok su gosti kombinatorikom tražili put do gola.

Dominacija Barcelone nastavila se i u drugom poluvremenu. Igrao se 54. minut kada je Luis Suarez na asistenciju Albe pogodio mrežu tima iz Bilbaoa. Katalonci su nastavili napadati.

U 61. minuti Roberto je pogodio prečku. Luis Enrique je drugu prinudnu izmjenu napravio u 68. minuti kada je povrijeđenog Busquetsa zamjenio Bartra. Gosti su znalački čuvali minimalno vodstvo.

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao, a najbolju priliku imao je Messi u 87. minuti. Barcelona je pobjedom u Bilbaou započela odbranu naslova.