A sada, spektakl
116

Barcelona - Liverpool: Finale prije finala i utakmica koja se već godinama željno iščekuje

Piše: K. H.
Finale prije finala. Tako su mnogi okarakterisali drugi duel polufinala Lige prvaka između Barcelone i Liverpoola nakon što je Ajax izbacio Juventus, a Tottenham Manchester City, a prvi susret igra se u večeras na Camp Nou stadionu.

Ovo je ujedno i utakmica koju brojni ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu već godinama očekuju s obzirom na to da su se Barcelona i Liverpool posljednji put sastali još davne 2007. godine, a posebno se iščekuje duel ove dvije ekipe od kada je na klupu Redsa stigao Jurgen Klopp čiji sistem mnogi smatraju najboljim odgovorom za Barceloninu tika-taku.

Duel dva giganta evropskog nogometa dolazi u trenutku kada i jedni i drugi igraju fantastične sezone, posebno Liverpool koji igra jednu od najboljih u svojoj historiji s obzirom na to da dva kola prije kraja imaju nevjerovatnih 91 osvojenih bodova u Premiershipu i samo jedan poraz uz 28 pobjeda iz 36 utakmica. Liverpoolu, ipak, ni takva statistika nije dovoljna za prvo mjesto i u posljednja dva kola vodit će veliku bitku protiv Manchester Cityja za šampionski trofej.

S druge strane, Barcelona je pobjedom u prošlom kolu protiv Levantea proslavila 26. titulu prvaka Španije, drugu uzastopnu i osmu u posljednjih 11 godina. Katalonci su prvi na tabeli s 83 boda, odnosno devet više od drugoplasiranog Atletica.

Ipak, sve ono što su uradili u domaćim prvenstvima apsolutno je nebitno pred ono što ih očekuje u Ligi prvaka. Oba kluba imaju veliko iskustvo kada je u pitanju igranje najelitnijeg nogometnog takmičenja u Evropi i u dosadašnjoj historiji osvojili su po pet titula, a Liverpool je prošle godine poražen u finalu od Real Madrida.

Jedan od najboljih igrača svijeta i napadač Barcelone Lionel Messi itekako je motivisan da trofej Lige prvaka vrati u posjed katalonskog kluba, a njegovi saigrači priznali su da je Argentinac na početku sezone rekao da želi osvojiti taj trofej, što je Jurgen Klopp dan pred utakmicu shvatio kao "prijetnju".

"Messi je rekao da želi vratiti taj trofej. To zvuči kao prijetnja, a mi smo ovdje, stigli smo veoma blizu i želimo finale. Nije Barcelona samo Mesi, ali opet Messi je Messi. Ne možemo samo da se koncentrišemo na njega jer oni imaju još deset top igrača koji mogu da odluče utakmicu. Već su osvojili titulu u Španiji. Domaći teren će im biti prednost, kao i nama u revanšu u utorak. Vidjet ćemo ko će više iskoristiti tu prednost", rekao je Klopp.

Ovaj duel posebno će biti zanimljiv zbog duela Messija i Van Dijka koji je nedavno proglašen za najboljeg igrača engleskog Premiershipa u za ovu sezonu, a upravo bi od tog ishoda mogao zavisiti krajnji rezultat prvog polufinalnog dvoboja.

Trener Barcelone Ernesto Valverde rekao je da njegov tim u prvoj utakmici želi ostvariti što je moguće bolji rezultat kako bi što spremniji dočekali revanš na Anfieldu.

"Liverpool je strašan rival na mnogo načina. Bori se za titulu u Premiershipu s Manchester Cityjem dok smo mi naslov prvaka osigurali prošle nedelje. Znamo da je riječ o timu koji ima opasno dobre napadače. Sposobni su da rivala stave pod pritisak, drže visok ritam igre. Istu ideju je Klopp sprovodio i u Dortmundu, a uspio je da transforimiše i Liverpool. Igrat ćemo protiv ekipe koja ima samo jedan poraz u domaćem prvenstvo, a to mnogo govori o njima. Moramo da odgovorimo na njihove pokušaje da nas gurne na našu polovinu. Duboko igraju odbranu i sigurno će pokušati da nam ukradu loptu. Ako pronađu prostora, mogli bi da nam naškode. Nisu promijenili mnogo igrača kada pogledate startnu postavu. Tim je prepoznatljiv, ima istog trenera. Ipak, sada imaju i više iskustva", rekao je Valverde.

Barcelona je na Nou Campu ove godine neporažena u Ligi prvaka, dok je Liverpool, posebo u grupnoj fazi, odigrao nekoliko izuzetno loših mečeva, prije svega onaj u Napulju kod Napolija i Beogradu gdje su izgubili od Crvene zvezde.

Susret se igra u srijedu s početkom u 21 sat, a glavni sudija je Björn Kuipers iz Holandije.