Liga prvaka
79

Barcelona ispustila pobjedu u "Maradona derbiju" na uzavrelom jugu Italije

D. P.
Barcelona nosi prednost iz Napulja (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Napolija i Barcelone remizirali su rezultatom 1:1 u prvoj utakmici, tako da nakon 90 minuta niko nije ostvario prednost u osmini finala Lige prvaka.

"Maradona derbi", kako su ga sladokusci počeli nazivati, odigrao se u uzavreloj atmosferi na jugu Italije pred 50.000 vatrenih italijanskih tifoza, ali ni oni nisu pomogli Napoliju da prikaže bolju igru od večerašnje.

Barcelona je znatno bolje otvorila duel, a do gola je mogao mladi Lamine Yamal već u četvrtoj minuti, no iz izgledne pozicije šutirao je pored gola. Inače, Yamal je postao najmlađi igrač u nokaut-fazi Lige prvaka sa 16 godina i 223 dana.

Do gola je mogao i Robert Lewandowski u 14. minuti, ali je i Poljak bio neprecizan. Do odlaska na odmor Napolijev golman Alex Meret spasio je dva čista gola nakon udaraca Lewandowskog i Ilkaya Gundogana.

Na odmor se otišlo bez golova, a u nastavku ponovo lopta pripada Barceloni. Gosti su kontrolisali posjed, dodavanjima "ubijali" igru Napolija i iz takve jedne situacije došli do vodstva.

Igrao se 60. minut kada je Barcelona gradila dug i činilo se pasivan napad. No, Pedri je na sjajan način dočekao "pukotinu" u odbrani Napolija, proigrao Lewandowskog, a Poljak rezantnim udarcem pogađa mrežu prvaka Italije.

Nakon izvrsne asistencije, Pedri je i sam mogao do gola šest minuta kasnije, no Meret je odbranio njegov silovit pokušaj.

Uprkos potpunoj dominaciji tokom cijele utakmice, Barcelona je ispustila prednost. Victor Osimhen je dobio loptu u 75. minuti, zagradio se i bacio čuvara na pod snažnijom reakcijom u duelu, a onda pogodio mrežu Ter Stegena.

Do kraja se rezultat nije mijenjao, tako da ćemo putnika u četvrtfinale saznati nakon revanš utakmice na Olimpijskom stadionu u Barceloni 12. marta.

Rezultat i strijelci:

Napoli - Barcelona 1:1 (Osimhen 75' / Lewandowski 60')