Pobjede nad Milanom i Marseillom
0

FOTO+VIDEO / Barcelona i Bayern idu u polufinale Lige prvaka

Piše: J. H.
Detalj sa utakmice Barcelona - Milan (Foto: AFP)
Večeras su odigrane dvije utakmice četvrtfinala Lige prvaka. Barcelona je pobijedila Milana sa 3-1 dok je Bayern bio bolji od Marseilla sa 2-0. Tako su Bavarci i Katalonci osigurali svoja mjesta u polufinalu ovogodišnjeg izdanja najelitnijeg nogometnog takmičenja.

Barcelona - Milan

U odličnoj prvoj utakmici na San Siru gledatelji nisu vidjeli nijedan gol te je odluka o polufinalisti ovogodišnje Lige prvaka pala na Nou Campu. Prvu ozbiljniju šansu vidjeli smo u trećoj minuti, ali je Iniesta bio neprecizan. U narednom napadu Ibrahimović je zaprijetio golu victora Valdesa ali je Pique intervenisao ispred Šveđanina. U petoj minuti Messi je prošao nekoliko igrača Milana ali je Abbiati odbranio šut sa 16 metara. Odličnu akciju svojstvenu Kataloncima vidjeli smo u sedmoj minuti susreta. Fabregas je uposlio Messija koji je šutirao pored stative.

U 10. minuti sviran je penal za Barcelonu zbog prekršaja Neste na Leu Messiju koji je bio siguran sa bijele tačke. Ovo je bio 13 gol Argentinca u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Barcelona je vodila sa 1-0 od 11. minute. Nakon toga redale su se polušanse pred oba gola. Milane je prijetio preko Ribinha i Ibrahimovića, a Barcelona preko Messija i Fabregasa.

Argentinac u dresu barcelone ponovo je zaprijetio u 25. minuti ali je golman Abbiati odbranio šut. Milan je preko Nocerina u 33. minuti poravnao rezultat na 1-1. Sjajna je to bila akcija gostiju i vrlo vrijedan gol Milaneza. Nakon izjednačenja, utakmica je dobila sasvim novu dimenziju. Xavi i Fabregas su prijetili golu Milana, Ali je Abbiati odlično branio.

Ponovo je u 41. minuti dosuđen penal za Barcelonu i ponovo je Messi bio strijelac sa jedanaest metara. Do kraja prvog dijela utakmice rezultat se nije mijenjao.

U 48. minuti Xavi je iz slobodnog udarca zaprijetio golu Rossonera, ali je lopta otišla pored gola. Ipak, Iniesta je povećao vodstvo Blaugrane na 3-1 u 54. minuti. Veznjak Barcelone je "pokupio" Messijevu odbijenu loptu i matirao Abbiatija.

Milan je u 75. minuti zaprijetio preko Pata, ali je do lopte prvi stigao Victor Vlades. Messi je ponovo u nekoliko navrata prijetio golu Milana, ali se rezultat nije mijenjao.

Robinho i Ibrahimović imali su priliku smanjiti rezultat u 89. minuti, ali je Vlades odbranio njihove šuteve. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Pobjedom od 3-1 Barcelona je prošla u polufinale Lige prvaka.

Bayern - Marseille

Drugu uzvratnu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka večeras su odigrali Bayern Minhen i Marseille. Podsjetimo, Bavarci su u prvoj utakmici savladali francuski tim rezultatom 2-0 te su u večerašnji susret na Allianz Areni ušli bez previše nervoze. Kako se i očekivalo, igrači Bayerna dominirali su u uvodnom dijelu utakmice, bez prevelikih šansi za gol. Napadač hrvatske reprezentacije Ivica Olić doveo je Bayern u vodstvo u 13. minuti na asistenciju Francka Riberyja. Olić je ponovo zaprijetio golu franscuskog tima ali je golman odbranio njegov šut.

Ponovo je Olić u 37. minuti bio strijelac za Bayern. Ovaj put asistirao mu je David Alaba. Na poluvremenu je Bayern vodio sa 2-0 protiv Marseilla.

Bavarci su i početkom drugog poluvrmena prijetili golu Marseilla, ali se rezultat nije mijenjao. U 59. minuti Francuzi su mogli do gola ali je šut Brandoa završio u rukama golmana Bayerna.

Brandao je ponovo glavom zaprijetio u 67 minuti, ali je bio neprecizan. Do kraja utakmice oba tima su imala nekoliko prilika za gol, ali je rezutat ostao 2-0 za Bavarce.

Čertvrfinale Lige prvaka, rezultati

Barcelona - Milan 3-1 (Messi 11. (p), 41 (p), Iniesta 53., Nocerino 33.) Bayern - Marseille 2-0 (Olić 13., 37.)