Nogomet
257

Baraž za SP u Brazilu: Hrvatska protiv Islanda, Portugal sa Švedskom

Piše: D. B.
Reprezentacija Hrvatske (Foto: AFP)
Reprezentacija Hrvatske (Foto: AFP)
U Cirihu je danas obavljen žrijeb baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Portugal, Grčka, Hrvatska i Ukrajina su bili nositelji, a nenositelji su bili reprezentacije Francuske, Švedske, Rumunije i Islanda.

Parovi baraža su:

Portugal - Švedska Ukrajina - Francuska Grčka - Rumunija Island - Hrvatska.

Reprezentacije su na žrijebu predstavljali selektori Niko Kovač (Hrvatska), Didier Deschamps (Francuska), Fernando Santos (Grčka), Lars Lagerback (Švedska), Paulo Bento (Portugal), Victor Piturca (Rumunija) i Mihail Fomenko (Ukrajina).

Prve utakmice se igraju 15., a druge 19. novembra. Pobjednici će se naći na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a plasman su nakon evropskih kvalifikacija ranije osigurale reprezentacije pobjednice svojih grupa, Belgija, Italija, Njemačka, Holandija, Švicarska, Rusija, debitant na velikom takmičenju, naša BiH, Engleska i branilac titule svjetskog prvaka, reprezentacija Španije. Svjetsko prvenstvo u Brazilu se održava od 12. juna do 13. jula 2014. godine.

Na Mundijalu će igrati domaćin Brazil, Argentina, Australija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Honduras, Iran, Japan, Južna Koreja i SAD.

Kada je riječ o afričkim kvalifikacijama za SP, prve utakmice su već odigrane. Rezultati su sljedeći: Nigerija - Etiopija 2:1, Senegal - Obala Slonovače 1:3, Kamerun - Tunis 0:0, Egipat - Gana 1:6, Alžir - Burkina Faso 2:3. Revanš susreti Etiopija - Nigerija i Obala Slonovače - Senegal se igraju 16. novembra, Tunis i Kamerun će se sastati 19. novembra, dok su uzvratni susreti Gana - Egipat i Burkina Faso - Alžir na rasporedu 19. novembra.

Jordan i Urugvaj te Meksiko i Novi Zeland će utakmice baraža igrati 13. i 20. novembra.