Potvrđeno za Klix.ba
74

"Balkansko" pravilo se poništava: Sarajevo može na Zvezdu i Dinamo, Željezničar na Partizan

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) promijenila je dosadašnje pravilo u kojem se ekipe iz BiH ne mogu sastati s timovima iz Srbije i Hrvatske u pretkolima Lige prvaka, potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, nakon što je u Mostaru 2007. godine na utakmici između Zrinjskog i Partizana došlo do žestokih nereda na tribinama, UEFA je tada odlučila da se timovi iz Hrvatske, Srbije i BiH zaobilaze u predgrupama pred žrijeb, no zbog specifične situacije i činjenice da navijača neće biti na tribinama, ta odluka će se promijeniti te su klubovi obaviješteni o tome.

Tako FK Sarajevo u drugom pretkolu Lige prvaka može igrati protiv Crvene zvezde, ukoliko se tamo plasira, odnosno ukoliko prođe i 2. pretkolo može igrati protiv zagrebačkog Dinama u 3. pretkolu, baš kao što se i ova dva tima mogu međusobno sastati.

Voljom žrijeba će biti moguće i da drugi sarajevski tim koji igra Evropu - FK Željezničar, igra protiv beogradskog Partizana, baš kao i Borac i Zrinjski, a oni će se moći sastati i protiv Hajduka, odnosno protiv Osijeka i Rijeke. Jasno, razlog za takvu odluku leži u činjenici da će se svi susreti igrati bez prisustsva publike.

Izuzetak za "balkansko" pravilo su potencijalni dueli između ekipa iz BiH i ekipa s Kosova, odnosno ekipa iz Srbije i ekipa s Kosova, za koje će zabrana još uvijek važiti. Također, isti je slučaj s klubovima iz Armenije i Azerbejdžana te Rusije i Ukrajine.

Žrijeb za prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka je 9. augusta, za 2. kolo dan kasnije, dok je žrijeb za 1. kolo Evropske lige 10. augusta.