Nogomet
1

Baković: U Riju očekujemo najviše bh. navijača

FENA
Jasmin Baković, generalni sekretar NSBiH
Jasmin Baković, generalni sekretar NSBiH
Među brojnim aktivnostima Nogometnog saveza BiH po obimu, ali i zahtjevnosti izdvajaju se organizacione pripreme za odlazak A reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Generalni sekrear NSBiH Jasmin Baković je odgovoran za sve projekte koji se u okviru ovih priprema planiraju i odvijaju pa u kratkom intervjuu, objavljenom na zvaničnom sajtu NSBiH, objašnjava koji su poslovi trenutno najaktuelniji.

"Mnogo je aktuelnih dešavanja i događaja, aktivnosti koje treba da provedemo u narednom periodu. Istakao bih jedan važan seminar koji slijedi u februaru, 18.-20., u brazilskom Florianapolisu na kojem će biti razmatrano mnogo bitnih pitanja. Također, vodimo medijske, marketinške aktivnosti, aktivnosti koje se odnose na smještaj naše reprezentacije neposredno pred učešće na SP i tokom prvenstva, pitanje transporta, avio letova, dakle niz tih logističkih aktivnosti kako bi naša reprezentacija imala optimalne uslove tokom boravka prije i za vrijeme Svjetskog prvenstva", kazao je Baković.

Je li poznato o čemu će biti riječi na seminaru?

Na tom seminaru će biti tretirana pitanja, smještaja, lokalnog transporta od našeg trening kampa pa do mjesta gdje ćemo igrati naše utakmice, pitanja koja se odnose na rad medija, pitanja iz takmičarskog dijela, marketing itd.

Posebno značajno pitanje je bezbjednost i ovdje moram istaknuti da je FIFA tražila od svih nacionalnih asocijacija da se u saradnji sa državnim organima na taj seminar uputi i jedan predstavnik državnih struktura. Mi smo u saradnji sa Ministarstvom sigurnostri BiH obezbijedili jednog predstavnika nadležnih državnih organa. Ispunili smo i taj uslov, tako da i to dovoljno govori o značaju seminara i koliko pažnje FIFA posvećuje tom bezbjedonosnom aspektu organizacije Svjetskog prvenstva. Na ovaj seminar pozvani su i doktori svih nacionalnih asocijacija jer će posebno biti tretirana pitanja koja se odnose na zbrinjavanje igrača, povrede, antidoping procedure itd. Sve što je bitno za SP biće razmatrano na ovom timskom seminaru.

Šta konkretno podrazumijeva Protokol o saradnji koji su nedavno potpisali Ministarstvo vanjskih poslova BiH i NS BiH?

Protokol obuhvala saradnju između Saveza i Ministarstva vanjskih poslova naše države u onim pitanjima koja su bitna za državljane BiH koji će boraviti u Brazilu tokom Svjetskog prvenstva. Ministarstvo vanjskih poslova će formirati tzv. BH kuću, najvjerovatnije u Rio de Janeiru gdje očekujemo najviše naših građana, navijača i naravno Ministarstvo vanjskih poslova će u saradnji sa Savezom voditi brigu o navijačina u slučaju potreba za medicinskom pomoći, nestanka dokumenata i svega onoga što bi moglo se desi našim građanima u Brazilu. Mi ćemo tijesno sarađivati i pružiti podršku u skladu sa našim mogućnostima na promociji BiH, naših potencijala, turističkih i privrednih, što je prevashodno zadatak države, ali i Savez kao dio te države želi da bude i dio te priče.