Nogomet
0

Australija odustala od kandidature za organizaciju Mundijala

SRNA
Fudbalski savez Australije /FFA/ odlučio je i službeno da odustane od kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, ali je ostao u igri za domaćinstvo Mundijala 2022. godine.

Australijanci su se na ovaj potez odlučili shvativši intenciju da Svjetsko prvenstvo 2018. godine bude povjereno nekome od evropskih kandidata.

Posljednji Mundijal u Evropi bio je 2006. godine u Njemačkoj, a kako nakon ovogodišnje smotre u Južnoafričkoj Republici za četiri godine na red dolazi Brazil, logično je, u skladu sa uobičajenom Fifinom rotacijskom politikom, očekivati Svjetsko prvenstvo u Evropi 2018. godine.

Od zemalja koje nisu iz Evrope, za sada tu ''logiku'' ne prihvataju samo Amerikanci, koji su ostali u utrci za Svjetsko prvenstvo 2018. godine s četiri evropske kandidature - Engleske, Rusije te zajedničkima Belgije i Holandije, odnosno Španije i Portugalije. Isti su kandidati i za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a uz njih još i Australija, Japan, Katar i Južna Koreja.

Predsjednik Australijskog fudbalskog saveza Frank Lowy rekao je da su Australijanci s čelnicima Fife razgovarali četiri mjeseca o potezu odustajanja od kandidature za organizaciju Mundijala 2018. godine.