FIFA odlučila
0

Indonezija ispala iz utrke za organizaciju SP-a 2022.

Totalsport
Svjetska nogometne federacija (FIFA) informirala je da Indonezija više nije službeni kandidat za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, i to zbog izostanka potpore tamošnje vlade…

"Budući da nam Indonezija nije dostavila nikakve pismene garancije za svoju kandidaturu, izbrisali smo je s popisa kandidata i obavijestili o tome. Kada se jedna zemlja kandidira za organizaciju Mundijala, od nje tražimo brojne pisane garancije vlade da će, ukoliko dobiju domaćinstvo, organizirati turnir na najvišoj mogućoj razini. Uostalom, isto to traži i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) od kandidata za organizaciju Olimpijskih igara. Zadnji rok za dostavljanje tih dokumenata bio je decembar 2009. godine. Mi smo od Indonezije nebrojeno puta tražili te garancije, ali je njihova vlada poručila da su im prioritet stanovnici njihove države, a ne Svjetsko prvenstvo, te su poručili da neće podržati organizaciju istog", objasnio je glavni tajnik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke.

Ispadanjem Indonezije iz utrke, poznato je da su kandidati za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. ili 2022. godine ostali Australija, Engleska, Japan, Meksiko, Holandija i Belgija (zajednički), Španjolska i Portugal (zajednički), Rusija i Sjedinjene Države, a samo za SP 2022. godine kandidirali su se Katar i Južna Koreja.