Domaćinstvo SP-a 2022.
0

Australci pod sumnjom da su pokušali potkupiti članove FIFA-e

Totalsport
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) istražit će je li Organizacijski odbor australske kandidature za SP 2022. pokušao potkupiti predstavnike FIFA-e koji će odlučivati o domaćinu.

Sydney Morning Herald je u srijedu donio informaciju kako su Australci nudili članovima FIFA-ina Izvršnog odbora bisernu dugmad za manšetu, a njihovim suprugama skupe ogrlice.

Nudili su, također, i da će platiti U20 reprezentaciji Trinidada i Tobaga put na Kipar. Time su se navodno htjeli dodvoriti vrlo utjecajnom dopredsjedniku FIFA-e Jacku Warneru koji dolazi iz spomenute karipske države.

" Ponašali smo se u skladu s pravilima FIFA-e", kratko je poručio šef Organizacijskog odbora australske kandidature Ben Buckley.

No, time, očito, nije uvjerio i FIFA-u čija će Etička komisija istražiti slučaj.

Kandidati, prema sadašnjim pravilima, mogu dijeliti samo darove simbolične vrijednosti i njima ne smiju pokušati utjecati na ishod glasovanja.

Australija se za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. natječe sa SAD-om, Japanom, Katarom i Južnom Korejom, a odluka o organizatoru će biti objavljena 2. decembra ove godine.

Isti će dan biti odlučen i domaćin SP-a 2018., a dobitnik će vjerojatno biti jedna od europskih država. U konkurenciji su Engleska, Rusija, te zajednički Španija i Portugal i Holandija i Belgija, a kandidaturu zasad nije povukao ni SAD.