Liga prvaka
9

Atleticovo čudo ili Realova rutina u oproštajnom meču stadiona Vicente Calderon od Evrope

Piše: O. T.
Duel Isca (lijevo) i Kokea (Foto: EPA)
Duel Isca (lijevo) i Kokea (Foto: EPA)
Osvete su obično mnogo slatke, a novi porazi od istog rivala sve bolniji. Atletico Madrid će u drugoj utakmici polufinala Lige prvaka dočekati Real Madrid i tražiti osvetu iako se to čini nemogućom misijom zbog pobjede Reala u prvom meču koji je okončan rezultatom 3:0. Stoga je izgledno da će u posljednjoj evropskoj utakmici na stadionu Vicente Calderon Jorgandžije osjetiti novu, veću bol.

Liga prvaka, druga utakmica polufinala: Atletico Madrid – Real Madrid (20:45 sati, Vicente Calderon)

Tri sezone uzastopno, pri čemu dva puta u finalu, Atletico ispada od Real Madrida u Ligi prvaka. Večeras je na pragu četvrtog uzastopnog ispadanja od najvećeg rivala. Nije to sramota, Real je u mnogo boljoj finansijskoj situaciji i igrački kadar aktuelnog prvaka Evrope već otprilike sedam godina itekako oslikava nadimak Galacticosi.

Bol je, međutim, velika iz razloga što je i Atletico u proteklih pet godina postao pravi evropski teškaš, klub iz najvišeg staleža evropskog fudbala pa je imao puno pravo da se svaki put u tom periodu nada uspjesima u duelima protiv Reala.

Atletico mora odigrati najbolji meč u Simeoneovoj eri ukoliko želi finale

Najgora od svega, ipak, jeste činjenica da je Atletico u porazu u prvom meču protiv Reala, svog najvećeg rivala, odigrao najgori meč u Ligi prvaka u eri Diega Simeonea koji je u klub stigao u decembru 2011. godine. Time su šanse za finale svedene na minimum pa će oproštajni Atleticov evropski meč od stadiona Vicente Calderon vjerovatno biti čista rutina za Real. Naime, Jorgandžije će od naredne sezone igrati na stadionu Wanda Metroplitano.

Jedan od pokazatelja za tvrdnju da je Atletico prošlog utorka odigrao najgori meč u Ligi prvaka pod vodstovm Simeonea je podatak da Ateltico nikada od dolaska Argentinca na klupu nije primio više od dva gola u regularnom dijelu nekog meča nokaut faze Lige prvaka. U ukupno 47 utakmica pod vodstvom Simeonea u Ligi prvaka Atletico je samo tri puta primio više od dva gola u jednom meču. Prvi put se to desilo u finalu Lige prvaka 2014. godine kada je upravo Real nakon produžetaka slavio 4:1. U regularnih 90 mintua bilo je 1:1. Drugi put Atletico je tri gola primio u gostima od Olympiacosa u 1. kolu grupne faze Lige prvaka u sezoni 2014/15.

Diego Simeone pred nemogućom misijom (Foto: EPA)
Diego Simeone pred nemogućom misijom (Foto: EPA)

Da bi prošao u finale, Atletico večeras mora odigrati najbolju utakmicu u eri Diega Simeonea, a možda i najbolju u historiji kluba. U historiji svih UEFA-inih klupskih takmičenja 26 puta od ukupno 468 puta se desilo da neki klub nakon poraza rezultatom 3:0 u prvom meču uspije izaći kao pobjednik u dvomeču, što oslikava šanse Jorgandžija.

Galacticosi trebaju dva gola za historiju

Real je od dolaska Zinedinea Zidanea mnogo puta ličio na ekipu koja igra "pod ručnom", ali i kao takav je uglavnom upisivao pobjede. Za pobjedu protiv Ateltica to se ne može reći. Galacticosi su pokazali zašto su aktuelni prvaci Evrope i svijeta, a njihovu snagu posebno pokazuje i to što imaju širok igrački kadar pa nerijetko u mečevima La Lige, gdje se bore za titulu, igraju s izmijenjenim sastavom, što se ne odrazi loše na rezultat.

Galacticosi trebaju postići još dva gola kako bi postali prvi tim u historiji koji je postigao 500 golova u Ligi prvaka, ne računajući mečeve kvalifikacija za ovo takmičenje.

"Vjerujemo u sebe i u svoje oružje. Ponosni smo što se borimo na nivou na kojem smo sada, a to je polufinale Lige prvaka. Nećemo odustati sve dok sudija ne svira kraj", poručio je Simeone.

Trener Reala Zinedine Zidane očekuje da će Atletico nastojati poremetiti igru Galacticosa te najavljuje da će njegov tim nastojati igrati isto.

"Atletico će nastojati spriječiti nas da igramo našu igru, to je njihova igra. Mi ćemo pokušati nastaviti ono što nas je dovelo ovdje. Svaka naša utakmica je kao finale u ovoj fazi sezone i ova je takva. Igrat ćemo našu igru, drugačije ne možemo", izjavio je Zidane.

Hoće li ovo biti još jedna Ronaldova noć?

Do prve utakmice četvrtfinala protiv Bayern Minhena u gostima Cristiano Ronaldo je imao samo dva postignuta gola u Ligi prvaka ove sezone. Sada ima 10 golova. Dakle, u dva meča protiv Bayerna i jednom protiv Atletica postigao je čak osam golova, što je impresivno.

Cristiano Ronaldo je obilježio mečeve protiv Bayerna i Atletica (Foto: EPA)
Cristiano Ronaldo je obilježio mečeve protiv Bayerna i Atletica (Foto: EPA)

Portugalac je u posljednje četiri sezone svaki put odnio titulu najboljeg strijelca takmičenja. Istina, prošle godine prvo mjesto sa 10 golova dijelio je zajedno s Neymarom i Leom Messijem iz Barcelone. Trenutno je ispred njega samo Messi s 11 golova, ali Argentinac je ispao iz takmičenja, dok su pred Ronaldom najvjerovatnije još dvije utakmice.

Od igrača koji su i dalje u takmičenju, najbliži konkurent Ronaldu je njegov saigrač Karim Benzema koji je postigao pet golova.

Povrede i suspenzije, potencijalni sastavi

Diego Simeone će u ovom meču vjerovatno od prve minute na desnom beku koristiti Juanfrana koji je prvi meč propustio zbog povrede i to bi trebala biti jedina promjena u redovima Jorgandžija.

Zinedine Zidane ponovo ne može računati na povrijeđenog Garetha Balea, a ovaj put neće biti ni Danija Carvajala koji se u prvom meču povrijedio.

Atletico Madrid: Fernández (povrijeđen), Vrsaljko, Juanfran, Giménez (upitan).

Potencijalni sastav: Oblak; Juanfran, Godín, Savić, Filipe Luís; Koke, Gabi, Ñíguez, Carrasco; Griezmann, Gameiro.

Real Madrid: Carvajal, Bale (povrijeđeni).

Potencijalni sastav: Navas; Nacho, Ramos, Varane, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić; Isco, Benzema, Ronaldo.