Nogomet
10

Atalanta utišala Olimpico i porazila Romu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
U 14. kolu Serie A Roma je upisala treći poraz u sezoni protiv Atalante koja je prekinula niz od tri vezane utakmice bez pobjede. Rudi Garcia je u teškom položaju sada i neće biti iznenađenje ako dobije otkaz.

Roma je od početka imala veći posjed lopte i stvorila je prvu priliku na utakmici kada je Edin Džeko snažno šutirao sa distance u 11. minuti, ali je Sportiello bio dobro postavljen i odbranio je udarac.

Šest minuta kasnije naš drugi reprezentaivac Miralem Pjanić dobija loptu u šesnaestercu i upućuje opasan udarac, ali se ponovo istakao golman Atalante.

I naredna šansa za Romu stigla je preko našeg igrača. Džeko je u 35. minuti dobio odličnu loptu na vrhu šesnaesterca, ali je šutirao preko gola.

Kazna za promašaje stigla je u 40. minuti nakon što je mrežu Rome pogodio Alejandro Gomez. Ovo je Gomezu četvrti gol u utakmicama protiv Rome i nijednom drugom klubu u Seriji A nije postigao toliko golova.

U drugom dijelu Roma je nastavila sa stvaranjem šansi. Prijetili su Pjanić, Nainggolan i Iturbe, ali bez uspjeha. U međuvremenu veliku priliku imao je Moralez za Atalantu kada je izašao jedan na jedan protiv De Sanctisa koji brani udarac. Istina, Moralezu je prethodno trebao biti sviran ofsajd, ali sudija se nije oglasio.

Hladan tuš za Romu stigao je u 83. minuti kada je Denis pogodio iz penala koji je skrivio Maicon zbog čega je dobio direktan crveni karton.

Do kraja utakmice Atalanta je sačuvala prednost iako je ostala sa dva igrača manje. Stendardo je "pocrvenio" u 87, a Grassi u 93. minuti.

Ovo je drugi put da Roma ne uspijeva pogoditi mrežu protivnika u ovoj sezoni Serije A. Prvi put se to desilo u porazu od Intera u gostima (1:0).

Udinese je u uzbudljivoj utakmici slavio protiv Chieva u gostima. Domaći tim je poveo preko Paloschija u 26. minuti. Potom je Udinese autogolom Freya izjendačio u 42. minuti.

Odmah na početku drugog dijela Thereau donosi preokret Udineseu, a onda Inglese u 72. minuti pogađa za Chievo. Konačnih 3:2 za goste postavlja Thereau svojim drugim golom u 80. minuti susreta.

Pet golova je zabilježeno i u sudaru Frosinonea i Verone koja je od 19. minute igrala bez golmana Rafaela koji je isključen nakon što je skrivio penal. Ciofani je bio precizan sa bijele tačke i doveo domaćina u vodstvo. Potom je u 40. minuti isti igrač povisio na 2:0.

U drugom dijelu Dionisi je pogodio za 3:0 i sve je ličilo na katastrofu Verone. Ipak, gosti su uspjeli ublažiti poraz i sa igračem manje postići dva gola. Viviani je pogodio u 69. minuti, a Moras sedam minuta kasnije.

Genoa je na domaćem terenu iznenađujuće poražena od Carpija. Tome je kumovao rani crveni karton Pavolettija u šestoj minuti. To je bio sedmi crveni karton Genoe u ovoj sezoni po čemu su najgori tim u vodećim ligama Evrope.

Iako su igrali sa igračem manje, igrači Genoe su već u osmoj minuti stigli do vodstva. Preokret je uslijedio u drugom poluvremenu golovima Boriella u 57. minuti i Zaccarda u 80. minuti.

Rezultati 14. kola Serie A:

Torino - Bologna 2:0 (Belotti, Vives) Milan - Sampdoria 4:1 (Bonaventura, Niang dva puta, L. Adriano - Eder) Roma - Atalanta 0:2 (Gomez, Denis) Chievo - Udinese 2:3 (Paloschi, Inglese - Frey autogol, Thereau dva puta) Frosinone - Verona 3:2 (Ciofani dva puta, Dionisi - Viviani, Moras) Genoa - Carpi 1:2 (Figueiras - Borriello, Zaccardo)

Tabela:

  1. Inter 30 (-1)
  2. Napoli 28 (-1)
  3. Fiorentina 28 (-1)
  4. Roma 27
  5. Milan 23
  6. Sassuolo 22 (-1)
  7. Juventus 21 (-1)
  8. Torino 21
  9. Atalanta 21
  10. Lazio 19 (-1)
  11. Udinese 18
  12. Chievo 16
  13. Sampdoria 16
  14. Genoa 16
  15. Palermo 15 (-1)
  16. Empoli 15 (-1)
  17. Frosinone 14
  18. Bologna 13
  19. Carpi 9
  20. Verona 6