Historijski uspjeh
67

Atalanta uspjela ono što nikada niko nije uradio u Ligi prvaka: Od očaja do sjaja

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjajna Atalanta uspjela je izboriti plasman u osminu finala Lige prvaka pobjedom protiv Šahtara u posljednjem meču rezultatom 3:0, a ovaj tim iz Bergama iz gotovo bezizlazne situacije uspio se izdići i osigurati historijski plasman.

Atalanta je loše otvorila prvo učešće u najelitnijem nogometnom takmičenju u Evropi s obzirom na to da je u prvom kolu doživjela debakl od Dinama u Zagrebu, a ovaj tim poražen je rezultatom 4:0. Ubrzo nakon toga, Atalanta je doživjela i drugi poraz, ovaj put od Šahtara na svom terenu rezultatom 2:1.

Kada je Atalanta izgubila od Manchester Cityja rezultatom 5:1 u meču 3. kola grupne faze, činilo se da ovaj tim nema nikakve šanse da prezimi u Evropi, a još manje su im se šanse davale nakon što su osvojili samo bod protiv Građana na svom terenu. Tada je bilo 1:1.

Ipak, dvije furiozne utakmice na kraju Atalanti su osigurale plasman u osminu finala, a nakon što su u 5. kolu pobijedili Dinamo sa 2:0 na San Siru, igrači ovog talijanskog kluba uspjeli su pobijediti Šahtar u gostima s ubjedljivih 3:0 te su tom pobjedom, a zahvaljujući i pobjedi Manchester Cityja protiv Dinama, osigurali plasman među 16 najboljih u Evropi.

Atalanta je tako još jednom dokazala da u nogometu nikada ne treba odustajati od svojih ciljeva i da je uspjeh, koliko god on nekada teško izgledao, moguće ostvariti. Oni su ove godine još jednom ispisali historiju. I evropsku i svoju.