Golman Zmajeva za BBC
1

Asmir Begović: Nadam se da će UEFA kazniti Srbiju za rasizam

Klix.ba
Asmir Begović (Foto: AFP)
Asmir Begović (Foto: AFP)
Asmir Begović, golman reprezentacije BiH i Stoke Cityja gostovao je sinoć u emisiji BBC Sports World u kojoj je, između ostalog, govorio i o sve češćoj pojavi rasizma na nogometnim terenima.

Komentirajući događaje iz Kruševca, kada su navijači Srbije na rasističkoj osnovi vrijeđali mladog reprezentativca Engleske Dannyja Rosea, Begović je kazao kako se u ovakvim slučajevima trebaju izreći velike kazne nogometnim savezima.

"Novčane kazne nisu problem za mnoge zemlje, pogotovo ne za velike nogometne saveze. Možda bi trebalo kažnjavati izgubljenim utakmicama i oduzimanjem bodova. U tom slučaju, svi će biti kažnjeni, i navijači i savezi", kazao je Begović za BBC.

U slučaju Kruševca, protiv oba saveza pokrenuta je istraga, dok se Srbijanci suočavaju i sa teškim optužbama za rasizam. Ukoliko dođe do kazne, ovo neće biti prvi put da Srbija ispašta zbog rasizma na svojim terenima. Prije pet godina, zbog rasističkog ponašanja prema mladom reprezentativcu Holandije Nedumu Onuohi, Nogometni savez Srbije kažnjen je sa 20.000 eura.

Begović je razočaran saopšetnjem iz srbijanskog saveza, u kojem demantiraju rasizam i optužuju Rosea da je počeo cijelu "nesportsku i vulgarnu" priču.

"Ti komentari iz Nogometnog saveza Srbije su velika sramota. Nadam se da će odgovorne institucije kazniti ovakavo ponašanje i kako će pojedine osobe odgovarati za svoje postupke", dodao je prvi golman reprezentacije BiH.

Iako je u Engleskoj rasizam gorući problem, pogotovo nakon slučajeva u koje su bili uključeni Luis Suarez, Patrice Evra, John Terry i Anton Ferdinand, Begović kaže kako to ipak ne predstavlja veliki problem na terenima Premiershipa.

"Ovdje u Engleskoj situacija je veoma dobra. Nema toliko incidenata kao u drugim zemljama. Nadam se da će ga svugdje iskorijeniti. I bivši stoper Engleske Sol Campbell pozvao je UEFA-u da počne oduzimati bodove za rasističke ispade.

"Nešto se mora uraditi i pri tome mislim na bodove. Postoje mnoge kazne, ali vjerujem da je oduzimanje bodova najbolja opcija. Ukoliko oduzmete šest ili devet bodova, mislim da će se početi buditi. Volio bih da UEFA i FIFA urade nešto po tom pitanju ali, iskreno, mislim da neće uraditi ništa", kazao je Campbell za BBC.