Nogomet
133

Asmir Begović: Dva desetljeća nakon rata plasman na SP nam znači sve

Klix.ba
Asmir Begović
Asmir Begović
Bh. reprezentativac i golman Stoke Cityja, Asmir Begović, za BBC je govorio o silnoj radosti koju je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil sljedeće godine donio cjelokupnoj bh. naciji.

"Plasman na SP nama igračima znači mnogo, a vjerovatno još više ljudima u BiH. Došli smo u Sarajevo oko dva sata ujutro, niko nije spavao i ulice su bile pune ljudi. Prijem koji smo doživjeli u gradu je bio nešto posebno. Snimio sam to i gledat ću snimke u budućnosti. Ovo je ogroman uspjeh za našu naciju dva desetljeća nakon rata, ne može se opisati riječima", izjavio je Begović, koji se prisjetio svojih iskustava tokom rata u BiH, svojoj zemlji koju je morao napustiti.

"Da sam ostao, mogao sam poginuti. Zgrada u kojoj sam živio je uništena. Ljudi su izgubili rođake, članove svojih porodica. Živjeti u strahu svaki dan nije nešto u čemu uživate", kazao je Begović.

Naš reprezentativac je objasnio šta za njega znači biti Bosanac.

"Biti Bosanac mi znači sve. Moja porodica je iz BiH, tamo sam rođen. Lijep je osjećaj predstavljati svoju zemlju na pravi način, svaki put kad obučem dres je poseban osjećaj", rekao je dodavši:

"Radujem se Svjetskom prvenstvu. Bit će to vrhunac moje karijere i nešto za što sam dugo radio", završio je Begović.