Premierliga
0

Arsenal nanio Swanseaju tek treći domaći poraz, remi Stokea

Totalsport
Detalj sa meča Swansea - Arsenal (Foto: AFP)
Detalj sa meča Swansea - Arsenal (Foto: AFP)
Nogometaši Arsenala su uzeli vrijedna tri boda ove subote u utakmici 30. kola engleske Premierlige. Slavila je londonska ekipa kod Swanseaja 2-0...

Nastavak je to uspješne mini-serije Wengerove ekipe koja se tako vratila na peto mjesto, a podsjetimo da je tokom sedmice Arsenal pobijedio kod Bayerna 2-0 u Ligi prvaka, što mu ipak nije donijelo prolaz u četvrtfinale.

Arsenal je bio bolji od svog subotnjeg suparnika i mogao je slaviti i uvjerljivije. Spomenimo tako da je tek Oxlade-Chamberlain tokom prvog dijela, unutar samo 100 sekundi, dva puta pogađao okvir domaćeg gola.

I kada kod Arsenala nije mogao pogoditi niko od nogometaša zaduženih za pogotke, uspio je u tome Španac Nacho Monreal, odbrambeni igrač koji je ovog januara došao na Emirates. Lijepo je u 74. minuti zahvatio loptu s desetak metara iskosa i postigao premijerni gol u dresu Arsenala, u petom prvenstvenom nastupu. Na kraju se u strijelce upisao i Gervinho, koji je u 91. postavio konačnih 2-0.

Ovo je za Swansea bio prvi domaći poraz nakon 12. decembra prošle godine, kada je Norwich slavio kod Laudrupove ekipe 4-3, te ukupno tek treće ovosezonsko posrtanje na vlastitom terenu.

Poslije tri premierligaške pobjede u nizu uslijedio je poraz Liverpoola. Da se nešto loše sprema na gostovanju kod Southamptona, pokazalo je već prvih pola sata igre nakon kojih su "sveci" vodili 2-0 (golovi Schneiderlinga i Lamberta). Liverpool je u igru vratio Brazilac Philippe Coutinho koji je u sudijskoj nadoknadi smanjio na 2-1 i postigao drugi pogodak otkada je došao u "redse". No, u nastavku je domaćin dao još jedan pogodak za konačnih 3-1 i uzeo tri važna boda u borbi za opstanak.

U derbiju začelja je Aston Villa s 3-2 svladala Queens Park Rangers, a junak utakmice je bio 22-godišnji Belgijanac Christian Benteke koji je u 81. minuti zabio za konačan rezultat. I dok je u tih 90 minuta bilo pet pogodaka, na meču Stokea i West Bromwciha su mreže mirovale od prve do posljednje minute, što će reći da je bh. reprezentativac Asmir Begović još jednom uspio sačuvati svoju mrežu.

Premierliga, 30. kolo:

Swansea - Arsenal 0-2 (Monreal 74, Gervinho 90+1) Aston Villa - Queens Park Rangers 3-2 (Agbonlahor 45+3, Weimann 59, Benteke 81 / Jenas 23, Townsend 73) Southampton - Liverpool 3-1 (Schneiderling 6, Lambert 33, Rodriguez 80 / Coutinho 45+1) Stoke - West Bromwich 0-0 Everton - Manchester City 2-0 (Osman 32, Jelavić 90+3) Manchester United - Reading (kasnije)