Nogomet
98

Arjen Robben je zvanično najbrži nogometaš na svijetu

Klix.ba
Arjen Robben (Foto: EPA)
Arjen Robben (Foto: EPA)
Holandski reprezentativac i nogometaš Bayerna, Arjen Robben, istrčao je rokordan sprint tokom utakmice između Holandije i Španije.

Robben je zvanično postao najbrži nogometaš na svijetu nakon što je dostigao brzinu od 37 km/h na sat tokom utakmice u kojoj je Holandija pobijedila Španiju rezultatom 5:1. Španac Sergio Ramos je zaostajao dok je Robben trčao sredinom terena, stigao u šesnaesterac, poigrao se s odbranom i golmanom Ikerom Casillasom te zabio gol.

Prije Robbena, rekord je bio u vlasništvu engleskog reprezentativca i nogometaša Arsenala Thea Walcotta, koji je trčao brzinom od 35 km/h.

Robbenova prethodno najveća brzina je bila 30,7 km/h u Bayernu. Možda još impresivniji podatak od rekorda je činjenica da je Robben u tome uspio kao tridesetogodišnjak.

Treće mjesto na listi najbržih nogometaša pripada Antoniju Valenciji (35,2 km/h), Gareth Bale je četvrti (34,7 km/h), na petom mjestu je Aaron Lennon (33,8 km/h), dok je najbolji svjetski nogometaš Cristiano Ronaldo šesti na listi najbržih nogometaša na svijetu (33,6 km/h).

Sedmo mjesto je pripalo Lionelu Messiju (32,5), a osmo Wayneu Rooneyju (32,1 km/h).

Atletičar Usain Bolt je i dalje najbrži čovjek na svijetu svih vremena. On je trčao brzinom od 44,72 km/h u finalu Svjetskog prvenstva u Berlinu 2009. godine.