"Maradona ostani"
0

Argentinci dočekani kao heroji uprkos porazu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Argentinci su neočekivano toplo pozdravili svoje nogometaše po njihovu povratku sa Svjetskog prvenstva: Posebno se to odnosi na doček selektora Diega Maradone.

"Maradona, molimo te, nemoj ići!", samo je jedan od mnoštva transparenata podrške igračima i selektoru, od kojeg navijači gotovo jednoglasno očekuju ostanak na klupi reprezentacije očito zadovoljni napretkom koji su "gauči" pokazali u odnosu na mučne predstave iz južnoameričkih kvalifikacija za Južnu Afriku, a koje su nogometaši pokazivali i prije Maradonina dolaska na klupu.

Do buenosaireškog međunarodnog aerodroma Ezeiza pokušalo se probiti 15-ak hiljada navijača. Policija je, međutim, blokirala prilaze aerodromu bojeći se bijesnih reakcija. Strah se pokazao sasvim bespredmetnim: navijači su, obučeni u dresove reprezentacije, navijali, mahali zastavama i slavili svoju ekipu uprkos teškom četvrtfinalnom porazu (4-0) od Nijemaca.

Nakon što su sa aerodroma autobusom prebačeni u trening-kamp Argentinskoga nogometnog saveza (AFA), nogometaši su napokon došli u bliskiji kontakt s razdraganom publikom.

"Sretni smo. Želim da Diego ostane", rekao je novinarima jedan navijač noseći sinčića u naručju.

"Doputovao sam ovamo skroz iz Tucumana, 1.400 kilometara, samo da bih vidio Maradonu. Volim ga do smrti. Dobit ćemo svoju osvetu na Copa Americi kojoj smo sljedeće godine domaćini", rekao je drugi navijač.

Iako je, utučen nakon poraza od Njemačke, dao naslutiti da bi mogao napustiti selektorsko mjesto, doček i podrška sunarodnjaka, kojom se uvijek hranio, gotovo će sigurno Diega Maradonu natjerati da se predomisli. Sasvim sigurno i njegove šefove u AFA-i, ako su uopće pomišljali na raskid saradnje.