Joachim Löw
0

"Argentina je snažna i moćna, ali ima ranjive tačke"

Totalsport
Joachim Löw (Foto: AP)
Joachim Löw (Foto: AP)
Joachim Löw, selektor njemačke nogometne reprezentacije, mudro je teret favorita uoči četvrtfinalnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi prepustio svojim suparnicima Argentincima.

"Argentina je snažna, moćna, ima puno velikih aduta. Radi se o jednom od velikih favorita, možda i najvećem favoritu cijelog Mundijala. Krasi ih odlična odbrana i još bolji napad. Argentina nije samo Lionel Messi, bila bi velika pogreška tako nešto i pomisliti. Mi se, ipak, nadamo da smo identificirali neka područja u kojima je Argentina ranjiva", započeo je Löw.

Naravno, odbio je pojasniti koja su to područja...

"Utakmica će biti puna intenziteta. Očekujem napadačku igru. Argentina je ekipa koja vam može napraviti puno nevolja i klinički kazniti svaku vašu eventualnu grešku", dodao je selektor ''elfa''.

Njemačka i Argentina sastale su se u četvrtfinalu i na prošlom Mundijalu, prije četriri godine u Njemačkoj. Tada je ''elf'' slavio u Berlinu boljim izvođenjem penala. Za Njemačku su zabijali Neuville, Ballack, Podolski i Borowski, dok su za ''gaučose'' zabijali Cruz i Rodriguez, a tadašnji golman Njemačke Jens Lehmann je odbranio dva penala, Ayali i Cambiassu. Utakmica je ostala upamćena po Lehmannovom čitanju šalabahtera, na kojem je pisalo kamo i kako pucaju određeni argentinski reprezentativci...

"Ovoga puta neće biti šalabahtera", tvrdi Löw, te pojašnjava.

"Ne bi imalo smisla. Znate li vi koliko Argentina ima potencijalnih izvođača penala na koje se mogu osloniti?"

Njemački selektor komentirao je i svog kolegu, Diega Maradonu.

" U igračkim danima je bio fenomenalan, genijalac! Kao trenera ga ne mogu suditi. No, ono što sam pročitao, a pogotovo ono što mu ekipa nudi na terenu, pozitivno je."

Dodao je kako sumnja da će napadač Stuttgarta Cacau biti spreman za nastup u subotnjem četvrtfinalnom dvoboju SP-a protiv Argentine. Napadač Stuttgarta, rođenjem Brazilac, ima problema s bedrenim mišićem desne noge od kraja prošle sedmice, zbog čega je već preskočio utakmicu osmine finala s Engleskom.

Njemačka reprezentacija će u Cape Town otputovati dva dana prije utakmice, koja je na rasporedu u subotu. Dosad su uvijek kretali na put dan prije dvoboja.

" Želimo u petak na miru trenirati", kaže Löw.

Michael Ballack, kapiten reprezentacije koji ne igra na ovome Mundijalu zbog opovrede gležnja, posjetit će svoje saigrače u hotelu u Cape Townu, a dolazak na subotnju utakmicu najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.