"Prsa u prsa"
0

Englezi ili Nijemci?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nedjelja nam donosi dva atraktivna dvoboja u okviru osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. "Sudarit" će se Argentina i Meksiko te Njemačka i Engleska.

Na stadionu "Free State" u Bloemfonteinu od 16 sati igrat će se "nogometni klasik" kako mnogi zapadni mediji opisuju predstojeći susret Nijemaca i Engleza. Veliki su to rivali. Još od 1966. i finala Svjetskog prvenstva koje su igrali u Engleskoj. Tu utakmicu je prelomio gol za koji se ni danas ne zna je li bio ili ne.

No, udarac Jeffa Hursta kad je lopta udarila u prečku pa u tlo sudije su u 101. minuti (igrali su se produžeci) okarakterizirali kao gol za 3:2. Hurst je potom postigao još jedan gol za 4:2 i Englezi su osvojili prvenstvo.

Nijemci su se revanširali šest godina kasnije izbacivši ih u četvrtfinalu Evropskog prvenstva (3:1), te 1990. na SP-u u Italiji, kad su ih u polufinalu porazili nakon izvođenja penala (4:3). Nijemci su potom i osvojili prvenstvo pobijedivši u finalu Argentinu golom Andreasa Brehmea s penala (1:0).

A Englezi su onda Nijemce u kvalifikacijskom dvoboju za SP 2002. potukli do koljena i to usred Münchena, kad je bilo čak 5:1 za "Gordi Albion".

No, kad je riječ o tome kako danas stvari stoje na terenu, valja napomenuti da su kroz grupe uvjerljivije prošli Nijemci nego njihovi današnji suparnici.

Njemačka je u otvarajućoj utakmici SP-a demonstrirala silu i "raznijela" Australiju s 4:0, ali su se potom "okliznuli" protiv Srbije. Bilo je 0:1 (isključen Klose, Podolski promašio penal). Ipak, "elf" je prolaz u osminu finala osigurao pobjedom protiv Gane u trećem kolu grupe D, golom Mesuta Özila.

Englezi su, suprotno svim očekivanjima, izgledali "anemično" pa su prve dvije utakmice remizirali sa znatno slabijim reprezentacijama (SAD 1:1, Alžir 0:0). Onda su spasonosnu pobjedu morali tražiti u trećem kolu grupe C protiv Slovenije. I našli su je, zahvaljujući Jermaineu Defou koji je pogodio za konačnih 1:0.

No, u velikim derbijima poput ovog koji će se igrati u Bloemfonteinu često odlučuju detalji, tako da nije isključeno da meč odluči sjajan potez nekog pojedinca. A takvih, koji mogu potezom odlučiti, ima na objena stranama.

Valja napomenuti da su Nijemci u problemima. Povrijedio se Cacau koji neće biti u konkurenciji za sastav, a povredu je zadobio i Bastian Schweinsteiger, o čijem nastupu će se odlučivati neposredno pred utakmicu.

U Johannesburgu će snage odmjeriti Argentina i Meksiko. "Gaučosi", koje s klupe predvodi igračka legenda i za medije jako simpatični Diego Maradona, su imali stoprocentni učinak u grupi A. Redom su savladali Nigeriju (1:0), Južnu Koreju (4:1) i Grčku (2:0).

Južnoamerikanci su jedan od glavnih favorita i po imenima i po igri za osvajanje titule prvaka svijeta, no Meksikanci su pokazali da nisu nimalo bezazleni protivnici.

U pripremnoj utakmici za SP savladali su još uvijek aktuelne prvake svijeta Talijane (koji su, doduše, nakon utakmica u grupi morali kući) sa 2:1, a potom su dobru formu potvrdili i na SP.

Prvenstvo su otvorili remijem protiv domaćina JAR-a (1:1), a potom su ispali najveći krivci za rasulo u francuskoj reprezentaciji koju su "otresli" s 2:0. Poraz u 3. kolu grupe A protiv Urugvaja (1:0) bio je tek opomena, budući da su uprkos tome ostvarili plasman među 16 najboljih ekipa svijeta. Možda je najbolju najavu za ovu utakmicu dao argentinski selektor Maradona koji je izjavio da se boji Meksikanaca, da poštuje svakog njihovog igrača, a posebno njihovog selektora Javiera Aguirrea.

A Aguirre je izjavio:

"Znam da niko na nas neće staviti ni novčić. Znam da svi očekuju Argentinu u četvrtfinalu. Svi ih žele i dalje gledati, no oni moraju prvo dobiti nas, utakmicu koja neće biti niti izbliza tako jednostavna kako se najavljuje".

Zanimljivo je da su ove dvije reprezentacije igrale osminu finala i prije četiri godine, na SP-u u Njemačkoj. Tada je Argentina pobijedila 2-1, pogotkom u produžetku Maxija Rodrigueza.

SP, osmina finala (nedjelja):

Njemačka – Engleska, Bloemfontein, 16 sati Argentina – Meksiko, Johannesburg, 20.30 sati