Nogomet
4

Intervju / Ante Čačić za Klix.ba: Želimo izaći iz sjene "Vatrenih", ne sumnjam u podršku cijele Hrvatske

Razgovarao: Omar Tipura
Ante Čačić (Foto: EPA)
Ante Čačić (Foto: EPA)
Mjesto selektora reprezentacije Hrvatske čini se kao jedna od najužarenijih trenerskih funkcija u Evropi. Hijerarhijski, ispod sebe imate zvijezde svjetskog fudbala, a iznad sebe apsolutne vladare hrvatskog fudbala. Ispred vas stoji hrvatska javnost kojoj pokušavate dokazati da niste "marioneta", već najbolje rješenje. Nakon 15-ak klubova s kojima je osvojio tri trofeja, 62-godišnji Ante Čačić prihvatio je takav izazov.

Prvi zapažen uspjeh imao je kao trener Dubrave koju je iz trećeg razreda hrvatskog fudbala, uveo u najjači rang. Sredinom 90-ih bio je član stručnog štaba mlade reprezentacije Hrvatske. Kasnije je trenirao Osijek, Slaven Belupo, Croatiju Sevete, radio je i u reprezentativnim selekcijama Libije, a najveće uspjehe ostvario je kao trener Dinamo Zagreba s kojim je 2012. godine osvojio duplu krunu te zaigrao grupnu fazu Lige prvaka u sezoni 2012/13.

Nakon Dinama, radio je u Radniku Sesvete, Mariboru, Slaven Belupu i Lokomotivi iz Zagreba. Selektorsku poziciju Hrvatske preuzeo u septembru prošle godine nakon što je Niko Kovač dobio otkaz. U pet mečeva na klupi Hrvatske Čačić je zbilježio četiri pobjede (Bugarska, Malta, Rusija, Izrael) i jedan remi (Mađarska).

Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj ovog ljeta Hrvatska će igrati u grupi D protiv Turske (12. juni), Češke (17. juni) i Španije (21. juni). Najveći uspjeh u historiji reprezentacije je bonza sa Svjetskog prvenstva 1998. godine i dva četvrtfinala na evropskim prvenstvima 1996. i 2008. godine.

U Vašoj trenerskoj karijeri trenirali ste mnogo klubova i radili u reprezentativnim selekcijama U-21 Hrvatske i Libije. Vaše 30-godišnje iskustvo na trenerskim klupama možete okončati na selektorkoj poziciji rodne Hrvatske koja ima igrače redovno nominirane za najbolje igrače svijeta i za najbolje u vodećih pet liga Evrope. Koliki je Vaš motiv za dokazivanjem da ste pravi čovjek za poziciju selektora, odnosno da ste čovjek koji može napraviti najveći uspjeh u historiji Vatrenih?

Voditi hrvatsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu sigurno mi je najveći izazov u trenerskoj karijeri. Ne moram posebno ni naglašavati da svi koji idemo tamo imamo golem motiv napraviti rezultat na koji ćemo svi biti ponosni - od svakog igrača preko člana štaba do mene kao selektora. Iskustvo koje imam daje mi pravo na optimizam, jer znam da neovisno o nivou na kojem se takmičite, marljiv rad, predanost, samopouzdanje, odlučnost i zajedništvo donose odgovarajući rezultat.

Vaša biografija je obilna usponima i padovima. Posebno nam je interesantan period kada ste na jesen 2012. godine sa Dinamom igrali Ligu prvaka, a onda na proljeće 2013. godine igrali drugu ligu sa Sesveteom. Kako ste nosili u takvim situacijama?

U karijeri nisam bježao od izazova, bili oni vođenje drugoligaša ili hrvatske reprezentacije. Gdje god sam bio, napravio sam dobar, pozitivan rezultat. Ponosan sam na svaku stepenicu u svojoj karijeri, na svakoj adresi sam nešto novo naučio i to me na koncu dovelo do klupe hrvatske reprezentacije. Izuzetno mi je drago što na temelju svoje karijere mogu reći da se rad, dosljednost i pošten pristup isplate i da u dugom roku jedino tako možete uspjeti.

Vi ste 10. augusta kao trener Lokomotive povezali četvrtu utakmicu bez pobjede u svim takmičenjima. Izgubili ste od PAOK-a sa 6:0, remizirali sa Slaven Belupom sa 2:2, izgubili od Rijeke sa 3:1 i Hajduka sa 2:1. Nešto više od 40 dana kasnije postali ste selektorom Hrvatske. Da li ste mogli očekivati takav rasplet?

Mislim da prije tih utakmica s Norveškom i Azerbajdžanom niko nije razmišljao o takvim stvarima jer je Hrvatska dobro izgledala u tim kvalifikacijama. Dogodila su se dva lošija rezultata, a rukovodstvo Saveza procijenilo je da u tom trenutku želi trenera s dosta iskustva, koji može u kratkom roku psihološki podignuti i rasteretiti momčad. Drago mi je što su prepoznali moj rad, a u toj analizi sigurno se nisu vodili gledajući nekoliko utakmica s Lokomotivom već moj cjelokupnu karijeru. Osim toga, kada sam otišao iz Lokomotive bila je na petom mjestu u prvenstvu, što je bio dobar rezultat.

Prvenstvo otvarate utakmicom protiv Turske, zatim igrate protiv Češke i u posljednjem kolu protiv Španije. Da li Vam odgovara takav raspored i možete li nam reći nešto o Vašim protivnicima?

Iz svake jakosne grupe dobili smo najtežeg protivnika, što dovoljno govori o snazi ove skupine. O Španjolcima je suvišno trošiti riječi - dvostruki uzastopni evropski prvaci, jedan od najboljih trenera svijeta, jedna od najboljih reprezentacija svijeta, koja će nakon neuspjeha u Brazilu biti i motivirana vratiti se među najbolje. S Turcima imamo vrlo bogata i emotivna iskustva, tu nas sigurno čeka psihološki vrlo zahtjevan susret, s time da prva utakmica i sama po sebi donosi ogroman pritisak. Ta utakmica će, naravno, puno toga odrediti, ali vjerujemo u svoj kvalitet. Češka je ekipa koju niko ne smije potcijeniti, iza njih su dobre kvalifikacije, imaju brzu, mladu, ambicioznu momčad.

U kojem igraču vidite lidera Vašeg tima i koji od igrača unosi pozitivan duh? Generalno šta mislite o timu kojim raspolažete?

Ne skrivamo da imamo izvrsnu generaciju, spoj iskusnih igrača koji igraju u najvećim klubovima svijeta i mladih, ambicioznih mladića koji su na istom tom putu prema svjetskom vrhu. Zbog toga ne krijemo želju izaći iz sjene Vatrenih, iako smo svjesni da na ovakvom takmičenju ima skoro desetak ekipa koje u jednoj utakmici mogu svakoga pobijediti. I mi njih, ali i oni nas. Igrački, sigurno da Luka Modrić i Ivan Rakitić, koji imaju zapažene uloge u Realu i Barceloni, i u reprezentaciji nose igru, no u veznoj liniji imamo još igrača koji mogu donijeti prevagu Hrvatskoj. Darijo Srna je pravi kapiten, lider na terenu i izvan njega, a Mario Mandžukić je svojim pozitivno drskim stavom igrač koji postavlja razinu agresije cijele ekipe.

U posljednjim prijateljskim mečevima kombinirali ste formacije 3-5-2, 4-4-2 i 4-2-3-1. Jeste li odlučili koji ćete sistem koristiti na Euru?

Naši igrači navikli su igrati u sistemima s četvoricom igrača u odbrani i to nije sporno. Napadački, ti sistemi su lako promjenjivi i unutar utakmice, ovisno što funkcionira, ovisno na kraju krajeva i o protivniku. Želja će nam uvijek biti iskoristiti naše prednosti i protivnikove slabosti; nekada to može biti fokus na napad po krilima gdje imamo pojedince koji su vješti u "1 na 1" situacijama poput Perišića i Pjace, nekada više taj prolaz možemo tražiti kroz sredinu i kvalitet Rakitića, Modrića, Brozovića, Badelja, Kovačića..

Štoper Liverpoola Dejan Lovren ne putuje na Euro. Od igrača koje ste selektirali, koliko njih je trenutno sigurnih igrača na Vašem konačnom spisku za Euro?

Popis kandidata za Euro ste vidjeli, a za Lovrena sam već sve rekao. Niti jedan igrač nije ispred reprezentacije, ne možemo sebi dopustiti da bilo koji igrač postavlja ultimatume u smislu svog statusa jer to nije korektno prema saigračima, selektoru i cijeloj ekipi. Od 27 igrača otpast će trojica (i jedan golman).. sigurno da je 18-19 igrača sigurno, a da je nekoliko mjesta otvoreno za one koji će na pripremama pokazati zavidam nivo forme, kvaliteta i znanja, ali i spremnosti da se dobro uklope u kolektiv jer na Euru sigurno ne mogu igrati svi igrači s popisa.

Za protivnike u pripremnim utakmicama za Euro izabrali ste San Marino i Moldaviju. Da li je to bila i Vaša želja i smatrate li da će Vam te utakmice iskristalizirati pravu sliku stanja Vašeg tima te pripremiti Vaš tim za Euro?

Da, htjeli smo igrati, uvjetno rečeno, lakše utakmice. Nakon teške i naporne sezone, a uoči novih teških okršaja na Euru, nismo željeli opterećivati igrače nekim teškim protivnicima. Naša ekipa dugo je na okupu, većina igrača ima puno reprezentativnog iskustva i znaju šta ih čeka na Euru, ne treba im prijateljska utakmica protiv Top 10 reprezentacije da bi to naučili. Želimo isprobati neke napadačke varijante, napuniti se samopouzdanjem i u dobrom raspoloženju otići na Euro.

Šta može vratiti veliki broj navijača Hrvatske koji bojkotuju reprezentaciju?

Ne slažem se da veliki broj navijača bojkotira Hrvatsku, dapače, hrvatska fudbalska reprezentacija je bila i ostat će najpopularniji sportski kolektiv u Hrvatskoj - to lako možete provjeriti kada god igra Hrvatska, bilo analizirajući TV podatke o gledanosti bilo da uđete u bilo koji kafić. Ne sumnjam da će cijela Hrvatska disati uz Vatrene za vrijeme Eura, a mi ćemo učiniti sve da ih razveselimo što je više moguće i, po mogućnosti, ponovimo euforiju sličnu onoj iz 1998. godine.

Claudio Ranieri je na klupi Leicester Cityja u 64. godini napravio čudo nad čudima pri čemu je osvojio prvo nacionalno prvenstvo neke zemlje u svojoj karijeri. Može li 62-godišnji Ante Čačić sa Hrvatskom na Euru otići u legendu?

Nogomet je prekrasna igra zbog svoje nepredvidivosti. Isti taj Ranieri dobio je nedavno otkaz zbog loših rezultata s Grčkom, dakle - nema tu pravila. Nisam se nikada bojao izazova, Hrvatska ima pravo sanjati veliki rezultat, pa tako i ja. Učinit ćemo sve što je moguće u pripremi, kako u taktičkoj i fizičkoj pripremi, tako i u stvaranju pravog zajedništva u svlačionici, i potom se pošteno "potući" sa svima na Euru. Nikom nećemo unaprijed priznati da je bolji jer vjerujemo u svoj kvalitet, a takvim stavom želimo isprovocirati i Fortunu koja je uvijek potrebna na ovakvom takmičenju.