Nogomet
14

Radomir Antić: Španija opet pokazuje nešto novo, Hrvatska ima autoritet, ali zavisi od Modrića

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Radomir Antić, bivši trener Zaragoze, Reala, Atletico Madrida, Barcelone te bivši selektor fudbalske reprezentacije Srbije, prokomentarisao je za Klix.ba dosadašnje utakmice Evropskog prvenstva koje se trenutno igra u Francuskoj.

Na početku je pohvalio igru aktuelnih evropskih prvaka Španaca.

"Posebno mi se svidjela igra sa dva centarhalfa koji utakmicu više provode na protivničkoj polovini nego na svojoj. Također, Pique i Ramos učestvuju u kreiranju napada i mislim da je to sve skupa nešto novo taktički. Svakako, dobar dojam su ostavila dva nova igrača koji su ušli unutra pred Evropsko prvenstvo. Govorim o Morati i Nolitu. Osim toga, Španija se bavi više sobom nego protivničkim ekipama. Uostalom, tako se i trebaju ponašati osvajači naslova prvaka Evrope prije četiri godine", kazao je Antić za naš portal.

Dodao je kako je Francuska ostvarila dvije pobjede, ali nije pokazala autoritet. Nije oduševljen ni igrom aktuelnih svjetskih prvaka.

"Njemačka nas je ostavila bez emocija. Isto mogu da kažem i za Italiju koja je došla do dvije pobjede transformacijom igre iz odbrane u napad. Praktično su kontranapadima stigli do šest bodova. Dodao bih kako je u subotu Belgija pobijedila Irsku što mi je bilo posebno drago. Mislim da imaju talentovanu ekipu. U prvom meču nisu pružili očekivanu partiju. No, već u drugoj su fantastičnom tranzicijom došli do golova i trijumfa", naglasio je naš sagovornik.

Prokomentarisao je i igru Hrvatske.

"Hrvati su obje utakmice odigrali sa dosta autoriteta. Glavna zvijezda je Luka Modrić. Također, i Rakitić igra odlično i daje mnogo prostora Srni da se ubacuje s desne strane. Perišić je pokazao kako je izuzetno kvalitetan igrač. Posebno to mislim na završnicu. Mandžukić zadaje mnogo problema protivničkim odbranama. No, ja gledam kao trener. Ne smije se desiti da vodiš 2:0 i da pokloniš protivniku loptu da stigne do izjednačenja. To je vaša greška. Mislim na utakmicu s Češkom. Da bi neko reagovao i nešto napravio prije svega mora imati loptu. Prema mom mišljenju, Hrvatska je izlaskom Modrića izgubila loptu i dala mogućnost Česima na brzu reakciju", istakao je Antić.

Jedan od najboljih trenera sa ovih prostora smatra kako je turnirsko takmičenje specifično i da je sve otvoreno do kraja.

"Ponavljam, ja uvijek razmišljam kao trener. Bit će još puno kalkulacija do kraja prvenstva. To se posebno odnosi na onaj dio kada počne nokaut faza. Tada će se mijenjati taktike. To će biti nešto sasvim drugo. U utakmicama grupe imaš pravo na grešku jer to možeš popraviti. U nekim grupama i tri reprezentacije idu dalje i ima puno kalkulacija", smatra Antić.

Nekadašnji trener Reala, Atletica i Barcelone pohvalio je organizaciju Eura u Francuskoj.

"Obnovljeni su stadioni i to ostaje nakon prvenstva. Sve je za pohvalu, način kako se ponaša publika na tribinama, osim sporadičnih incidenata. Svi su obučeni u dresove svoje reprezentacije, to je predivno. Takav ambijent nedostaje u našem regionu. Mislim da bi svi trebali da vidimo šta treba da uradimo da budemo učesnici ovakovog događaja. Mislim na selekcije koje se nisu plasirale na kontinentalnu smotru", zaključio je Antić.