Nogomet
91

Anketa među članovima IO NS BiH: Podržavamo Sušića, na njemu je da odluči!

Piše: J. H.
Safet Sušić (Foto: EPA)
Safet Sušić (Foto: EPA)
Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine bit će održana 9. jula u Sarajevu, potvrđeno nam je iz krovne kuće bh. nogometa.

Iako je dnevni red sjednice još uvijek nepoznat, na njemu će sigurno biti izvještaj o učinku nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kao i pitanje novog selektora ili produženje saradnje sa Safetom Sušićem.

Uoči sjednice, odlučili smo potražiti odgovore na neka pitanja među članovima Izvršnog odbora. Kako sada stvari stoje i prema tvrdnjama članova koji su govorili za portal Klix.ba, Sušić itekako uživa povjerenje ljudi koji odlučuju o poziciji selektora.

Članovi iz RS-a podržavaju Sušića

Od pet članova IO iz Republike Srpske, četiri su zadovoljni Papetovim radom i rezultatima koje je postigao sa Zmajevima u protekle četiri godine.

Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, u izjavi za naš portal, izrazio je podršku Sušiću.

"Ja sam zadovoljan Sušićevim učinkom. Mi ćemo zauzeti stav koji ćemo preporučiti našim predstavnicima na nivou Nogometnog saveza BiH to podrže", kaže Kovačević.

Milorad Sofrenić (RS) kaže da još uvijek nije bilo zvaničnih razgovora među članovima iz tog bh. entiteta.

"O tome ćemo vjerovatno razgovarati do održavanja sjednice IO u Sarajevu. Naši stavovi neće biti ultimativni i cilj nam je najbolje rješenje. Individualno sam vrlo, vrlo zadovoljan Sušićevim rezultatima. Kao selektor je po prvi put odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo i to kao prvoplasirani u grupi. Na Mundijalu je ostavio vrlo dobar utisak, sa izuzetkom jednog dijela utakmice u kojoj smo oštećeni, napravio je bolji rezultat od mnogih zvučnijih reprezentacija kao što su Španija, Engleska, Italija, Rusija... Ponavljam, vrlo sam zadovoljan njegovim radom i što se mene tiče, imat će podršku. Da li će biti dovoljno ili ne, vidjet ćemo", kaže Sofrenić za Klix.ba.

Uradio i više od željenog

On je posebno zadovoljan načinom Sušićeve komunikacije sa medijima i publikom.

"On je vrlo korektan čovjek i selektor. Ne znači da nema boljih i stručnijih, ali sve zavisi od cijene. Kao čovjek koji je dugo u nogometu, uvijek sam za duži kontinuitet. Možda ima četiri, pet igrača koji ne zavređuju da budu u reprezentaciji, ali je napravljen takav temelj i baza da lagano možemo izboriti plasman za Evropsko prvenstvo. Po meni, bit će velika šteta i glupost ako se ovo razbije. Mora ostati kostur tima koji je sada, a po meni selektor ima zeleno svjetlo", dodaje naš sagovornik.

Kaže da je Pape sve uradio ono što su od njega tražili pa čak i više.

"Samo da smo imali malo više sreće, da je ta lopta udarila u unutrašnji dio stative, bio bi gol i sasvim druga priča. Ili, da je taj sudija (Peter O'Leary op.a.) koji je poništio gol, pričali bismo drugu priču. Sticajem okolnosti nismo prošli", tvrdi Sofrenić.

Zlatko Spasojević (RS), ocjenio je kvalifikacije i plasman na Mundijal veoma uspješnim.

"Ako me konkretno pitate o rezultatima na turniru, dao bih prolaznu ocjenu s obzirom na okolnosti i činjenicu da je državni tim izašao na takvu jednu nogometnu smotru i da je igračima i selektoru to bio prvi put da se takmiče na SP. Smatram da u utakmici sa Nigerijom nismo imali sreće i je bilo sudijskih propusta koji su uticali na kasnija događanja. Svi članovi IO iz RS-a su na fonu da Sušić ostane. Vidjet ćemo šta će on tražiti i koliko je zainteresovan. Ako bi htio produžiti saradnju, nemamo ništa protiv. Želimo napraviti ono što je najbolje za Savez", kaže Spasojević.

Dragan Kulina (RS), kaže da se slaže sa svojim kolegama oko pitanja ostanka i rezultata reprezentacije i selektora.

"Prvi put su na Svjetskom prvenstvu i nerealno je bilo očekivati više. Ukoliko želi ostati, moraju se poklopiti mnoge stvari. Želja je svih, ne samo FS RS, da ostane", kaže Kulina.

Neodređen stav članova iz Federacije BiH

Član Izvršnog odbora iz Federacije BiH, Ibrahim Adilagić, kaže da nema nikakvih saznanja da će na sjednici 9. jula biti išta odlučeno kada je u pitanju selektorska pozicija. On očekuje da će Sušićev izvještaj o učinku biti predočen članovima IO.

"Kad pogledam taj izvještaj, bit ću konkretniji. Imali smo ambicije da se plasiramo na SP i sve više od toga je uspjeh. Ne bih volio napamet pričati dok ne vidim izvještaj, probleme sa kojima se susretao, kakve su se stvari dešavale... Tada bih mogao dati konkretniji odgovor. Nikad nisam bio za neke dogovore koji mogu izazvati probleme u budućnosti", kaže Adilagić.

Muhamed Begagić (FBiH), također ima pozitivan stav o radu Safeta Sušića, njegovog stručnog štaba i učinku i rezultatima reprezentacije.

"Ne bih ulazio u detalje pregovora, o zahtjevima jedne i mogućnostima druge strane, ali mislim da Pape treba ostati", kaže Begagić za Klix.ba.

Član Odbora Mato Jozić (FBiH) kaže da je uspjeh to što je Sušić odveo Zmajeve u Brazil i što je BiH bila među 32 reprezentacije svijet.

"Sve zavisi od Sušića, da li on želi ostati ili ne. Pazite, BiH je napravili historijski uspjeh odlaskom na Svjetsko prvenstvo. Da je bilo sreće, Boga i pravednosti, mi bi otišli i u drugi krug. Ostvarili smo historijski uspjeh s obzirom na stanje u kojem se nalazi država. Ne znam koji su njegovi uslovi, ali ako se on nađe u svemu tome iu bude zadovoljan, s njim treba produžiti ugovor u okviru mogućnosti. Vjerovatno ima ponuda i rješenja, na njemu je da li želi nastaviti rad sa ovom generacijom ili želi otići na Euro. Do njega je", kaže Jozić za Klix.ba.

Senad Islam (FBiH) dao je Sušiću odličnu ocjenu za učinak u protekle četiri godine.

"On je uradio nešto što niko da sada nije priuštio Bosancima i Hercegovcima", kaže Islam za Klix.ba.

Na pitanje da li će podržati Sušića ukoliko bude želio produžiti saradnju sa Nogometnim savezom, Islam nije htio odgovoriti.

"Ne mogu dok se ne konsultujem sa svojim kolegama", dodao je on.

Nurdin Peštalić, Ivan Beus, Josip Bevanda i Senad Islam nisu htjeli govoriti na ovu temu.

Da li će Sušić ostati na klupi reprezentacije BiH ili će ga naslijediti neko drugi još uvijek niko sa sigurnošću ne može reći. Iz Saveza poručuju da postoji obostrana želja za nastavkom saradnje i, ako je suditi prema izjavama članova Izvršnog odbora, do nje bi vrlo lako moglo doći.