Nogomet
57

Danas sjednica IO NSBiH: Hoće li Safet Sušić dobiti treći mandat?

Piše: Edin Isanović
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH bit će održana danas u Sarajevu. Jedna od tačaka dnevnog reda bit će i odluka o selektorskoj funkciji.

Od 1. jula nogometna reprezentacija BiH praktično je bez šefa državnog tima, jer je Safetu Sušiću istekao ugovor. Ostaje da vidimo hoće li popularnom Papetu biti ponuđen treći mandat.

S većim ili manjim uspjehom nogometna selekcija BiH ostala je najpopularnijom po izazivanju emocija kod naroda. Od nastanka našeg državnog nogometnog tima pa do danas niti jedna generacija Zmajeva nije podarila više zadovoljstva od ove selekcije koju sa klupe vodi najbolji nogometaš BiH svih vremena – Safet Sušić.

Da je kojim slučajem sudija priznao regularan pogodak protiv Nigerije na SP-u (poništen zbog navodnog ofsajda) ili da je onaj Džekin šut u istoj utakmici, u posljednjim trenucima meča, umjesto stative završio mrežu, plan bi bio ostvaren. Zmajevi bi prošli među 16 najboljih na planeti i svi bi bili zadovoljni.

Dakako, Sušić se mogu prigovoriti određene stvari i neki vrlo čudni potezi. Ipak, Pape se pokazao kao korektan čovjek u sportskom i ljudskom smislu. U dva mandata, koliko je vodio bh. tim, ostvario je dobre rezultate. U prvom je stigao do baraža gdje je eliminisan od Portugala, dok je u drugom zauzeo prvo mjesto u grupi G ispred Grčke i odveo BiH, po prvi put, na jedno veliko takmičenje.

Također, pod njegovom dirigentskom palicom naš nacionalni tim ostvario je najbolji FIFA ranking. U augustu 2013. godine Zmajevi su zauzimali 13. mjesto, što je najbolji plasman ikada.

Većina članova izvršnog odbora NSBiH su u anketi ,koju je nedavno objavio naš portal, dali podršku Sušiću. Istakli su kako treba nastaviti kontinuitet rada, te da je on selektirao reprezentaciju i sa njom ostvario dobre rezultate. Naglasili su da to što nije uspio na Mundijalu proći u drugi krug nipošto ne umanjuje zasluge za sve ostvareno prije toga.

Vahid Halilhodžić, koji je sa Alžirom napravio sjajan rezultat u Brazilu, dao je podršku bh. selektoru. Podvukao je kako je Sušić uradio dobar posao sa bh. timom. Osim toga, i većina igrača, čija je podrška izuzetno važna, želi da najbolji igrač PSG-a svih vremena ostane na selektorskoj funkciji.

"Ne odlučujem ja i ne bih komentarisao da li selektor treba da ostane ili da ode. Činjenica je da je on uspio odvesti reprezentaciju na jedno veliko takmičenje, što nikome ranije nije pošlo za rukom. To je veliki uspjeh", rekao je u nedavnom intervjuu za Klix.ba Zvjezdan Misimović.

Ostaje da vidimo hoće li Izvršni odbor NSBiH produžiti saradnju sa Safetom Sušićem. Nakon sjednice mnoge stvari bit će jasnije.

O njegovoj sudbini odlučit će ljudi koji o nogometu znaju mnogo manje od njega. Ako ostane na selektorskoj funkciji Sušić će morati napraviti velike rezove unutar bh. tima.