Mali apelira
0

Angolu i Alžir treba kazniti

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Malijski nogometni savez (MFA) uputio je i službeni protest Konfederaciji afričkog nogometa (CAF) na utakmicu 3. kola grupe A Afričkog kupa nacija između Angole i Alžira.

Iz Malijskog saveza tvrde da su oštećeni i iznose tezu da su Angola i Alžir dogovorili konačan ishod utakmica (0:0) kako bi obje reprezentacije izborile nastup u četvrtfinalu na štetu Malija.

Mali je u drugoj utakmici 3. kola grupe A pobijedio Malavi sa 3:1, ali to mu nije bilo dovoljno za prolaz, budući su dalje prošli domaćin Angola s pet i drugoplasirani Alžir s četiri boda. Imao je četiri boda i Mali, ali je Alžir prošao dalje zbog boljeg međusobnog omjera budući je u međusobnom dvoboju slavio s 1:0.

FMF tvrdi da je stav i angolske i alžirske reprezentacije u međusobnom dvoboju bio suprotan FIFA-inom etičkom kodeksu fair playa.

"Drugo poluvrijeme utakmice bila je totalni antinogomet. Obje su reprezentacije odbijale igrati kako bi sačuvale rezultat 0:0 koji ih je obje vodio u daljnji tok takmičenja. Takvo antisportsko ponašanje suprotno je FIFA-inom kodeksu fair playa i CAF mora oštro osuditi takvo ponašanje", napisao je predsjednik Malijskog nogometnog saveza Boubacar Thiam CAF-u.

Kako bi ojačali svoju tezu iz FMF-a su ga poduprli činjenicom da ni Kamerunu ni Egiptu nisu upisani bodovi 2001. godine nakon remija tokom Afričkog juniorskog prvenstva.