Afrički kup nacija
0

Alžir u produžetku izbacio Obalu Slonovače

Totalsport
Vahid Halilhodžić (Foto: AP)
Vahid Halilhodžić (Foto: AP)
Nogometaši Alžira u dramatičnoj su utakmici izborili nastup u polufinalu Afričkog kupa nacija. U četvrtfinalu su izbacili jednog od favorita takmičenja, Obalu Slonovače, pobjedom u produžetku (3-2).

"Slonovi" su dvaput imali prednost, ali nijednom je nisu uspjeli sačuvati. Salomon Kalou ih je već u četvrtoj minuti doveo u vodstvo, koje je “poništio” Karim Matmour šest minuta prije kraja prvog poluvremena.

Rezultat se nije mijenjao do same završnice utakmice kada je u nevjerovatnom raspletu tima Vahida Halilhodžića u 89. minuti povela “bombom” Kadera Keite s 35 metara, da bi svega nekoliko trenutaka kasnije Madjid Bougherra vratio Alžir u igru.

Gol odluke pao je već u drugoj minuti produžetka kad je Karim Ziani savršeno pronašao Hameura Bouazzu, a ovaj glavom pospremio loptu u mrežu. Alžir će za plasman u finale igrati protiv Gane koja je ranije izbacila domaćina Angolu (1-0).

Afrički kup nacija, četvrtfinale:

Obala Slonovače – Alžir 2-3, produžetak (Kalou 4, Keita 89 / Matmour 39, Bougherra 90+1, Bouazza 92) Gana – Angola 1-0 (Gyan 16)