Nogomet
1.8k

Ambasador Palestine u BiH se zahvalio navijačima Zmajeva na podršci

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ambasador države Palestine u BiH Rezeq Namoora prokomentarisao je dešavanja prije i tokom kvalifikacione utakmice između BiH i Izraela koja je odigrana u Zenici proteklog petka.

Na ulicama Zenice tog dana i noći mogla su se čuti skandiranja podrške Palestini i palestinskom narodu.

Ambasador Palestine u našoj zemlji u svom pismu je izrazio iskrenu zahvalu i poštovanje prema navijačima i narodu u BiH, kako je naveo, na moralnoj podršci koju su pružili prije i tokom utakmice protiv Izraela te čestitao na pobjedi.

"Cijeli palestinski narod i rukovodstvo je kroz medije svjedočilo kako BiH, na potpuno apolitičan, dostojanstven i moralan način prepoznaje nepravdu koja se već desetljećima čini palestinskom narodu", stoji u pismu ambasadora Namoora.

Dodaje da je stav navijača BiH pokazao solidarnost sa onim, kako je naveo, čemu su izloženi palestinski igrači, a to je diskriminacija i progon od strane izraelskog okupatora.

"Kao i mnoštvo puta do sada BiH je sa svim njenim komponentama prepoznala nepravdu i promovirala mir i suživot dviju država koje bi trebalo da na prirodan način koegzistiraju jedna pored druge. Ovakav način podrške bh. navijača je intenzivirao postojeće dobre odnose između Palestine i BiH na prirodan ljudski način", navodi se u pismu.

Iz Ambasade Palestine dodaju da ne žele poticati na bilo kakvo uvredljivo ponašanje drugih i smatra da su navijači u ovom slučaju svojim ponašanjem poslali poruku solidarnosti prema svima kojima se danas čini nepravda.

Također, te noći navijači na Bilinom Polju su izviždali himnu Izraela, a prethodno su na ulicama Zenice gazili zastavu te zemlje što bi u konačnici itekako moglo koštati Nogometni savez BiH i Zmajeve jer je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv NS BiH.

Sjednica Disciplinske komisije koja će razmatrati prijavu protiv NS BiH bit će održana 16. jula.