Remizirali sa Slovenijom
643

Amar Osim kritikovao Piksija i Srbiju: Neki mu moraju igrati, ovo u životu nisam vidio

N. M.
Foto: Screenshot/EPA
Foto: Screenshot/EPA
Nogometna reprezentacija Srbije danas je osvojila prvi bod na aktuelnom Evropskom prvenstvu, pošto je remizirala rezultatom 1:1 sa selekcijom Slovenije.
Spasila se Srbija poraza u posljednjim sekundama utakmice golom Luke Jovića, a kritičan je prema igri naših istočnih komšija bio i Amar Osim, najtrofejniji bh. stručnjak i trenutni stručni konsultant BHT 1.

"Puno manjkavosti u igri, organizaciji, u disciplini... Odavde je to prelako pričati, ali puno je nelogičnosti. Puno je kvaliteta, talenta i želje, borili su se do kraja, vjerovali da se mogu vratiti i vratili su se, ali puno dezorganizacije", rekao je Osim u studiju BHT1.

Dodao je Osim da je bilo dosta nereda u igri Srbije i da će za to drastičnije biti kažnjena kada na red dođu jači rival od Slovenije.

Kritikovao je i vođenje utakmice Dragana Stojkovića Piksija te istakao da bi više prilike trebao dobiti Lazar Samardžić, supertalentovani igrač Udinesea. Kazao je i kako Srbiji očito "moraju" igrati glavne zvijezde poput Tadića, Vlahovića, Milinković-Savića i Mitrovića.

"Mali Samardžić ti nije nikakva opcija, a igra u Udineseu... Mlađi je od ovih glavnih i igra u boljoj ligi nego što je turska ili saudijska. Na kraju je nešto i uradio. Ima lijevu nogu dobru skoro kao i Tadić, a ovi im moraju igrati jer su kao zvijezde iako nisu kompatibilni. Tanko", dodao je Osim.

Posebno je bio iznenađen da je Srbiji u drugom poluvremenu na lijevom beku igrao dešnjak, a na desnom ljevak, što je, kako kaže, vidio prvi put u životu.

"Tek mi je to novost. Nikad u životu nisam vidio da neko na 3-5-2 igra s dva beka s kontra nogama, a imaš dva špica kojima je najveći kvalitet igra u šesnaestercu na lopte sa strane", istakao je nekadašnji trener Željezničara i Veleža za BHT1.

Osvrnuo se i na katastrofalnu akciju Sergej Milinković-Savića kod primljenog gola Srbije, kada je strijelac bio Žan Karničnik, igrač Celja.

"U istoj akciji imaš Karničnika koji igra za 50.000 eura godišnje i Sergej Milinković-Savića, za kojeg ne smijem ni pomisliti koliko ima. I desi se šta se desi. Karničnik ode do kraja, a ovaj misli 'ko je ovaj, što bih ja njega čuvao...'", ispričao je začuđeni Osim.

Srbija je kolo prije kraja posljednjeplasirana na tabeli grupe C, ali ima šansu da prođe u osminu finala ako u ponedjeljak savlada Dansku.