Igraju totalni nogomet
153

Akcija Ajaxovih mladića protiv Juventusa oduševila nogometni svijet

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rijetki su oni koji su Ajaxu davali šanse kada je holanski klub za protivnika u osmini finala Lige prvaka dobio Real Madrid, ali mlada ekipa premašila sva očekivanja.

Ajax je u prvoj utakmici na Johan Cruijff Areni poražen od Reala 1:2, tako da je krenuo po čudo na revanš u Madrid. Tamo je holandski tim pružio nevjerovatne performanse te šokirao Real i njegove navijače pobjedom 4:1, koja je donijela četvrtfinale Lige prvaka.

Iako su eliminisali Real, Ajaxovi dječaci su ipak ostali autsajderi. Naredni protivnik je bio Juventus, prva utakmica u Amsterdamu završena je neriješeno 1:1, a potom pobjeda u Torinu u revanšu rezultatom 2:1. Ipak, nije sve išlo dobro jer je Cristiano Ronaldo u prvom poluvremenu postigao gol za Juve, ali su se Donny van de Beek i Matthijs de Light kreirali preokret i zapečatili pobjedu.

Iskreno govoreći, rezultatska razlika u korist Ajaxa je mogla biti i veća jer je tim igrao izvanredno. Na jednom od klipova objavljenih na društvenim mrežama se vidi kako igrači Ajaxa igraju totalni nogomet kojim prikazuju koliko su kvalitetni i kojim su oduševili nogometni svijet.

Preciznost dodavanja je nevjerovatna pa je šteta što akcija nije završena pogotkom, ali je akcija ipak pokazala da ekipa Juventusa nije mogla "živjeti" od Ajaxa.

Holandsku ekipu je pohvalio i legendarni nogometaš Juventusa Alessandro del Piero.

"Ne impresioniraju me samo aktivnost i tehničke sposobnosti koji su izvrsni, nego način na koji popunjavaju teren, njihovo razumijevanje prostora i vremena te taktika, a tako su mladi", izjavio je Del Piero.

Nekadašnji nogometaš Manchester Uniteda Rio Ferdinand je izdvojio Matthijsa de Ligta.

"De Ligt je najbolji stoper na planeti. Prelijepo igra, a postigao je i sjajan gol. Mješavina mladih i iskusnijih igrača je sjajna, a Tadić od kojeg je odustao Southampton pravi čuda u Ligi prvaka ove godine. Ovo je uzbudljivo vrijeme za Ajax", kazao je Ferdinand.