Prvi meč
202

Ajax pobijedio Tottenham u Londonu i napravio veliki korak ka finalu Lige prvaka

Piše: K. H.
(Foto: AFP)
Na stadionu "Tottenham Hotspur" u Londonu odigran je prvi polufinalni susret Lige prvaka između Tottenhama i Ajaxa, a gosti iz Amsterdama upisali su minimalnu pobjedu rezultatom 1:0.

Nošeni velikim rezultatima kojeg su ostvarili u osmini finala i četvrtfinalu, Ajax je od prve minute hrabro zaigrao protiv Tottenhama i odmah na početku su pokazali da su u London stigli po dobar rezultat.

Nakon uvodnih 10-ak minuta u kojima nije bilo ozbiljnih prilika, prvu pravu akciju Ajax je pretvorio u pogodak. Igrala se 15. minuta kada su nakon sjajne akcije gosti iz Amsterdama stigli u vodstvo, Ziyech je poslije nekoliko lijepih dodavanja izbacio Van de Beeka samog ispred Llorisa, a ovaj rutinski šalje loptu u mrežu.

Bila je to samo potvrda totalnog nogometa kojeg Ajax ove sezone igra na spektakularan način, a već u 25. minuti iz još ljepše akcije mogli su postići i drugi gol, no Van de Beek je ovaj put bio sebičan i šutirao je iz teške pozicije, što je Lloris iskoristio i odbranio mu šut.

Tottenham je u prvih 45 minuta izgledao kao ekipa koja ne može pronaći način da ugrozi gol Ajaxa i nisu imali nijednu priliku sve do četvrte minute sudijske nadoknade kada je Alderweireld poslije slobodnog udarca šutirao glavom preko gola.

U prvom poluvremenu Tottenham je ostao bez Vertonghena koji se povrijedio nakon sudara sa zemljakom i saigračem iz reprezentacije Belgije Alderweireldom, a zanimljivo, njih dvojica su u prošlosti igrali za Ajax, baš kao i Eriksen i Sanchez koji su večeras bili u prvoj postavi Tottenhama.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Odmah u prvom napadu drugog poluvremena Tottenham je imao priliku da izjednači, ali Llorente nakon dva izuzetna driblinga samo pogađa jednog defanzivca Ajaxa. Na drugoj strani je zaprijetio Tagliafico iz velike udaljenosti, no njegov udarac odlazi pored gola Llorisa.

Ajax je u drugom poluvremenu "stao na loptu" i nije igrao direktno i efektno kao u prvih 45 minuta, ali najbitnije za njih, odlično su čuvali sve opasne igrače domaće ekipe i nisu im dozvoljavali da uopšte stvore priliku za postizanje gola.

Gosti iz Amsterdama su u 78. minuti imali priliku da stave tačku na ovaj meč. Nakon jednog dobrog kontranapada lopta stiže do Tadića, on nesebično upošljava Neresa čiji udarac pogađa stativu nepomičnog Llorisa. Do kraja meča nije bilo pravih prilika, gosti iz Amsterdama čuvali su stečenu prednost i na kraju upisali veliku pobjedu u prvom susretu.

Revanš u Amsterdamu igra se za osam dana, a u drugom polufinalnom susretu u srijedu se na Camp Nou stadionu sastaju Barcelona i Liverpool.